Test: Brýle CTM Cult – stačí jedny na vše?

Někdo rád vyráží ven s brýlemi, někdo bez brýlí. Já to mám tak, že je nosím skoro pořád a při sportu je nesundávám, pokud to není vyloženě nutné. A protože primárně jezdím MTB, je pro mě důležité, aby brýle fungovaly. Co to znamená?

Zjednodušeně - moje nároky na sportovní brýle jsou takové, že musí být pohodlné, nesmím o nich vědět, když je mám na obličeji, dále musí bezpečně vykreslovat terén, nezkreslovat, musí mít funkčně vyřešeno větrání proti zamlžení a v neposlední řadě splňovat designová kritéria.

Brýle CTM Cult mi byly doručeny v červenobílé kartonové krabičce, ve které bylo pevné pouzdro se zapínáním na zip vystlané PUR pěnou. A v pouzdru samozřejmě samotné brýle, látkový pytlík z mikrovlákna využitelný i jako hadřík na leštění brýlí a vyměnitelné čiré sklo.

CTM Cult
Nejdřív trochu té teorie… Sluneční brýle CTM Cult mají:
  • rám z lehkého a flexibilního materiálu TR90, což je švýcarský grilamid
  • flexibilní TPR gumové stranice pro nastavení ideální polohy na hlavě
  • skla s úpravou proti poškrábání a zamlžení vyrobená z ověřeného polykarbonátu
  • plochý a zaoblený tvar skel navržený tak, aby dokonale seděl na tváři a neskresloval vidění
  • nastavitelný nosník, který se dokáže přizpůsobit každému tvaru nosu
  • hlavní sklo s technologií VISTRA, které má vylepšené vykreslování kontrastů a barev, což pomáhá mít lepší a rychlejší odhad vzdálenosti, směru a detailů při jakékoliv sportovní aktivitě
  • ochranu UV400

CTM Cult testCTM Cult recenze

Brýle CTM Cult jsou nabízeny ve třech barevných provedeních:
  • crystal šedý rám, sklo s kouřovým základem se zelenou REVO úpravou, kat. 3
  • bílý matný rám, sklo s kouřovým základem se zlatou REVO úpravou, kat 3
  • metalický černý rám, sklo s růžovým základem a stříbrnou REVO úpravou, kat. 2

A teď praxe a dojmy… Na test mám tu první variantu se zeleným zorníkem. Když jsem brýle vyndal z pouzdra, hned jsem věděl, že designové kritérium je splněno. Vypadají skvěle. Moderní bezrámečková konstrukce a barevné zrcadlové sklo tvoří čistý celek, který mě zaujal na první pohled.

CTM Cult review
Po nasazení jsem si chvíli hrál s nastavením nosníku, ale to je tak jednoduché a variabilní, že nebyl problém rychle najít pohodlný setup, aby nic netlačilo. Co mi chybí je nastavení „nožiček“ tak, abych si mohl vyladit sklon brýlí vůči obličeji. Grilamidový rám brýlí na mě působí docela křehce, ale to může být i proto, že je průhledný. I tak, malinko více pružnosti by možná nebylo na škodu.

Při výměně skel jsem měl strach, abych rám nezlomil. No… nezlomil, takže asi fakt jen pocit. Nožičky brýlí jsou od poloviny do zakončení z velmi flexibilního TPR gumového materiálu. Takže i za ušima je pohodlí zaručeno. Kritérium pohodlí je tedy taky splněno.

CTM Cult
A jak se s nimi jezdilo? Vyzkoušel jsem je na silnici, na gravelu a samozřejmě na MTB. K jízdě s CTM Cult po silnici nemám nejmenší výhrady. Tady jsem chybu nenašel ani při zamračené obloze. Čistý pohled bez znatelného zkreslení. A technologie VISTRA tady funguje perfektně, kontrast je zesílený a překážky nebo nerovnosti jsou pěkně vykreslené. To stejné platí při jednoduchých gravelových jízdách po polních a lesních cestách mimo technický terén.

CTM Cult recenzeCTM Cult

Drobný problém jsem měl ale při MTB, hlavně v terénních sjezdech v lese, kde občas to denní světlo chybí. Propustnost světla v kategorii 3 je vhodná do otevřeného prostoru a v lesním stínu při rychlé jízdě se mi kořeny, kameny nebo díry vykreslovaly znatelně hůř, než na co jsem zvyklý z fotochromatických čoček. Musel jsem více brzdit, neměl jsem tu potřebnou jistotu. A to ani v ostrých přechodech ze slunce do tmavšího stínu, chvilku trvalo, než jsem se rozkoukal.

Ale to je logické, „trojka“ je už hodně tmavá, má vysokou ochranu proti slunečnímu záření a za dobrých světelných podmínek je to zase velké plus, zvlášť proti tomu slunci. Proto bych brýle v rámci cyklistických disciplín zařadil spíš mezi silniční.

CTM CultCTM Cult recenze

Cyklistika, turistika, běh, plážový volejbal… nebo klidně i na řízení do auta.

Kdybych měl shrnout další vlastnosti brýlí CTM Cult, tak v rozdrncaném terénu brýle díky možnostem nastavení nosníku sedí tam, kde mají a nesjíždějí ani když jsem zpocený. Pod brýle nefouká a ochrana proti hmyzu nebo čemukoliv, co by mohlo zranit oči, je díky vychytanému tvaru skel perfektní.

Co se týče antifog úpravy proti zamlžení, respektive systému odvětrání skel, tak za specifických podmínek, kdy bylo horko a vlhko a kdy jsem třeba kvůli prudkému stoupání jel opravdu pomalu, tak v těchto chvílích se náznak zamlžení objevoval. Ale stačilo brýle na pár vteřin lehce oddálit od obličeje a viděl jsem zase čistě.

Otázka je, jak v tomto ohledu budou brýle fungovat při nižších teplotách. To jsem během testu neměl možnost vyzkoušet. Samotná skla větrací otvory nemají, odvětrání skel je chytře vyřešeno otvory v horní části rámu, takže není narušen ten čistý vzhled brýlí.
CTM Cult recenze
Jak už jsem psal, hlavní zatmavené „sklo“ má propustnost kategorie 3, tedy 8 - 18 %, a to znamená, že je už dost tmavé. V šeru nebo ve tmě je proto nezbytné zorníky vyměnit a nasadit čiré sklo, které je součástí setu. Já s tím poprvé trochu bojoval, ale když jsem zjistil systém výměny, byla to už rychlovka. Při výměně skel doporučuji nejdřív sundat nosník, potom sklo vyloupnout nahoře uprostřed rámu a nakonec vysunout boky. Při nasazování skla opačný postup. Boky, střed, nosník. Celá operace se dá zvládnout do minuty, s tréninkem i rychleji. Nejvíc času zabere vyčištění zapatlaných skel po výměně.

CTM Cult reviewCTM Cult recenze

V nadpisu uvádím, že tyto jedny brýle stačí na všechno. Samozřejmě na potápění moc vhodné nejsou, ale na suchozemské sporty je využívám skoro pořád. Cyklistika, turistika, běh, plážový volejbal… nebo klidně i na řízení do auta. Jsou to takové univerzály. Pohodlné, funkční a vypadají fakt dobře.

CTM Cult
Ta zelená barva skel v závislosti na úhlu pohledu občas přechází do modré nebo fialové, což je hodně efektní. A docela mě překvapilo, že v této cenové hladině dokáže CTM nabídnout sportovní brýle, které jsou kvalitní, a které fungují. Takže za mě velká spokojenost a brýle CTM Cult mají mé doporučení. Navíc je možné dokoupit k nim i náhradní sklo kat. 2 vhodné do horších světelných podmínek a udělat tak z brýlí naprostý univerzál.

V MTBIKER shopu si je můžeš koupit za cenu 46,99 €.
Zdroj fotografií: archiv autora
info
Testy a představení produktů se realizují s produkty a materiály zapůjčenými od dovozce dané značky nebo z MTBIKER shopu. Jejich obsah a závěr je subjektivním názorem autora.
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá
Podobné články
Test: Vittoria Mezcal XCR a Barzo XCR – můžeš se spolehnout
Pláště jsou spotřební zboží. Ani ten nejlepší nevydrží věčně, takže jednou za čas musíme pořídit a obout nové. A protože je plášť jednou z nejdůležitějších součástí kola, tak se vyplatí vybrat si dobře. Obutí totiž funguje jako jediný kontakt kola s terénem, silnicí, podkladem po kterém jedete.
Test: CTM Rovay – multifunkční záležitost
Je to dres? Nebo funkční tričko? Po delší době testování bych řekl, že nejen funkční, ale možná dokonce multifunkční kousek do tvého sportovního šatníku.
CTM Koyuk 2.0 - za málo peněz hodně muziky
Segment gravel cyklistiky zažívá velký boom. Tím jak roste jeho obliba, i výrobci reagují na požadavky zákazníků. A proto jsou v nabídce i kola jako je CTM Koyuk 2.0.
keyboard_arrow_up