Domestici.cz – Nikdy v tom nejedeš sám

Dojet jeden z nejtěžších ultracyklistických závodů na světě a rozjet v Česku diskusi o potřebnosti paliativní péče. To jsou dva cíle projektu Domestici.cz, za kterým stojí Martin Souček.

Přímo u Martina doma si s ním o závodě i o potřebě mluvit o posledních věcech člověka povídal Honza Šmikmátor.

Race Across America (RAAM) startuje na pobřeží Pacifiku 15. června. Martin a jeho 17 členný realizační tým ale do Států odlétají už na konci května. Je potřeba před závodem všechno naladit, nachystat, aklimatizovat se a vychytat možné chyby. Protože v závodě, jako je RAAM, na chyby není prostor ani čas – časový limit je neúprosný.

Race Across America

Ve dvou se to lépe šlape?

Martin nepojede sám. Jeho parťákem je Tomáš Navrátil, ultracyklista a sportovec, který už RAAM jednou dokončil. To bylo v roce 2017. Letos se budou Martin s Tomášem v pravidelných intervalech na trase střídat. Na dojetí mají jako tým kratší limit, než kdyby jeli jako jednotlivci – místo 12 dnů jen 9.

„Znamená to především mnohem náročnější logistiku. Musíme mít každý svoje doprovodné vozidlo plus jedno obytné jako zázemí pro celý tým. Musíme počítat s tím, že všichni budou po celou dobu trvání závodu v permanentní spánkové deprivaci, která vede ke zvýšenému riziku chyby. A za každý prohřešek proti pravidlům zkracují rozhodčí závodníkům časový limit o hodinu.

Race Across America príprava
Kdo se proviní pětkrát, je diskvalifikován,“ popisuje náročnost skryté tváře závodu Martin. Takovým prohřeškem může být například i nedodržení maximální vzdálenosti doprovodného vozidla od cyklisty při jízdě v noci, která je stanovena na 9 metrů. Je to kvůli bezpečnosti cyklistů, protože závod se jede za plného provozu na otevřených silnicích.

Aby závod dokončili v předepsaném limitu, musí Martin s Tomášem ujet denně dohromady minimálně 550 km. „Ne 540, ne 520, natož 500. Prostě 550 je denní minimum, jak ho jednou nedosáhneš, už se vezeš a ta ztráta se hrozně těžko dohání,“ uvědomuje si Martin.

Domestici.cz na Race Across America

Co bude nejobtížnější? „Nejtěžší na tom je celý závod ujíst a uregenerovat,“ vysvětluje Martin. Proto Domestici.cz spolupracují s odborníky na výživu i fyzioterapeuty. Během 24-hodinového závodu, který jeli na začátku května, si nechávali pravidelně analyzovat krev a výsledkům přizpůsobovali tempo i složení stravy. „Každý jsme v tomhle jiný, takže i naše jídlo se bude lišit. Na ultrazávodech je klíčové, aby tělo dostalo energii v takové podobě, kterou dokáže strávit s minimálním množstvím odpadu. Protože když nedokážeš jídlo využít naplno, postupně se ti hromadí ve střevě a nejen, že tě zatěžuje, ale navíc tě postupně intoxikuje,“ říká Martin.


Přes hory, přes pouště

Závod napříč Amerikou se poprvé jel v roce 1982. Jeho trasa vede z kalifornského města Oceanside do Atlantic City ve státě New Jersey. Po cestě dlouhé téměř 5000 kilometrů závodníci navštíví celkem třináct amerických států – vedle Kalifornie a New Jersey to jsou Arizona, Utah, Colorado, Kansas, Missouri, Illinois, Indiana, Ohio, Západní Virginie, Pensylvánie a Maryland.

Nejnižší bod cesty se nachází 51 metrů pod úrovní hladiny moře, nejvyšší naopak leží v nadmořské výšce přes 3000 metrů. Celkově závodníci nastoupají přes 38000 výškových metrů. Prvním českým finisherem RAAM je Svaťa Božák. I s ním jsme se bavili, videorozhovor pro MTBIKER.cz najdete zde.

Race Across America príprava

Nikdy v tom nejedeš sám

Dorazit do Atlantic City je jen jedním z Martinových cílů. Jak říká: „Taková velká věc nemůže být jen o mně.“ Už jeho předchozí cykloaktivity – projekty Kolo pro Adama a Letovická 24h – dávají tušit, že ke šlapání na kole rád přidává další, charitativní rozměr. Po podpoře sportu pro děti s handicapem se jeho pozornost v aktuálním projektu Domestici.cz obrací na druhý konec lidského života a otvírá důležitou otázku paliativní péče.

„Péče o lidi na sklonku jejich pozemského bytí je tématem, o kterém se lidem mluví těžko, není to lehké téma. Přitom nás stáří a odchod z tohoto světa jednou čeká všechny, je to vlastně jedna z mála jistot, které v životě máme. Proto vnímám tohle téma jako důležité a chtěl bych, aby o něm lidé přemýšleli,“ vysvětluje Martin svou motivaci.

Svůj projekt nazval Domestici právě kvůli prvku podpory. Stejně jako domestik v cyklistickém závodě podporuje svého týmového lídra, vozí mu bidony s pitím, jídlo a rozjíždí pro něj závod před klíčovým stoupáním nebo cílovým spurtem, jsou lidé působící v paliativní péči podporou pro lidi, kteří před sebou mají už jen ten jediný cíl – dožít svůj život co nejkvalitněji a pokud možno bez bolesti. Odpusťte autorovi textu tuto možná až příliš přímočarou metaforu, ale takhle to prostě je.

Domestici.cz
Cílem projektu Domestici.cz je vybrat na podporu paliativní péče v České republice 10 milionů korun. Víc informací najdete na webu domestici.cz.

Martinova cesta k Domestikům

Martin objevil cyklistiku v roce 2017, když mu doktoři po operaci vazů v koleni zakázali squash. „Doktor mi řekl: 'Máš dvě možnosti – plavání nebo kolo.' Plavání jsem si představit nedokázal, tak jsem si koupil silniční kolo. A chytlo mě to.“

Postupně přicházel na chuť závodění. „V Metrostavu, kde jsem pracoval, se každoročně konal závod jménem Metrostav Handy Cyklo Maraton. Tým složený ze zdravých i handicapovaných cyklistů musel během 5 dnů překonat vzdálenost 2222 km. Každý tým si před závodem vybral svého ‚patrona‘ – handicapovaného člověka, kterému svým úsilím chtěl pomoci. A v ideálním případě se z tohoto patrona stal v následujícím ročníku člen týmu, který s ním závod skutečně absolvoval,“ popisuje Martin princip závodu.

Chcete pointu? Máte ji mít! „V roce 2020 jsme jeli pro patrona, který se jmenoval Adam Kuthan. A právě kolem něj vznikl projekt Kolo pro Adama spojený se čtyřiadvacetihodinovým závodem Letovická 24h,“ uzavírá Martin.

Domestici.cz
Jak jsme psali v úvodu, závod Race Across America 2024 startuje v sobotu 15. června a vy můžete snahy Martina a Tomáše sledovat online prostřednictvím Instagramu domestici.cz. Držte borcům palce, ať se jim podaří splnit všechny jejich cíle. A nezapomeňte, že přispět do sbírky na podporu paliativní péče můžete i vy.
Zdroj fotografií: archiv autora, Domestici.cz
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

NORSEMAN - Home of Xtri triatlon - spousta dřiny pro černé triko

NORSEMAN - Home of Xtri triatlon - spousta dřiny pro černé triko

A co jsi čekal? Že to bude jako na Czechmanu, nebo ve Špáňu v Marbelle? Čekal jsi, že ti nebude zima? Čekal jsi, že snad nezmokneš? Že nebude foukat? Čekal jsi, že se ti v mořské vodě bude plavat lépe?
Race Across Czechia 2024 - 1130 gravel kilometrů napříč republikou

Race Across Czechia 2024 - 1130 gravel kilometrů napříč republikou

Odnesl jsem si něco z nečekaně krátkého účinkování v závodě, na který jsem se půl roku snažil připravit?
Z Las Vegas do San Franciska přes Death Valley: když ne všechno vyjde podle představ

Z Las Vegas do San Franciska přes Death Valley: když ne všechno vyjde podle představ

Projet nevadskou polopouští přes pohoří Sierra Nevada k pobřeží Pacifiku?
keyboard_arrow_up