Už za měsíc na Bystřičce: odstartujte léto s triatlonem Valachy manem

Největší triatlonový závod pro širokou veřejnost v ČR je opět tady! Odstartujte léto s Valachy manem, legendárním závodem seriálu DATART Valachy tour, který 22. a 23. 6. u vodní nádrže Bystřička na Vsetínsku opět nabídne trasy nejen pro zkušené sportovce, ale i pro začátečníky a děti.

Letos ho navíc opět doplní závod kategorie XTERRA Valachy, zařazený do prestižního Evropského poháru, a to nejen pro dospělé, ale poprvé i pro mládež.


Do 16. června pořídíte startovné za výhodnější cenu, a to bez obav, že by vám startovné propadlo, kdyby vám později zhatilo plány zdraví či jiná překážka. Všichni závodníci totiž mají startovné pojištěno na storno u Kooperativy.

Registrace a info najdete na valachytour.cz.


Sobota pro zkušené sportovce a XTERRA

Hlavní závod – tzv. dlouhý Valachy man – se uskuteční v sobotu 22. června. Je určený těm, kteří už mají ve sportu „něco za sebou“, nezaleknou se beskydských terénů a rádi poměří síly s dalšími zkušenými sportovci a sportovkyněmi.

Pokud si sami netroufáte na všechny tři disciplíny, domluvte se s přáteli či kolegy a zdolejte závod společně. Na dlouhé trase si můžete zazávodit také v tříčlenné štafetě.


Třešinkou sobotního programu bude XTERRA Valachy Official - skutečná výzva pro trénované sportovce, která nabídne mimořádnou příležitost srovnat síly s triatlonovou špičkou z ČR i okolních zemí. Závod je totiž díky pořadatelským i terénním kvalitám zařazen do Evropského poháru a ti nejlepší si rozeberou 28 slotů opravňujících k účasti na mistrovství světa. Vůbec poprvé bude XTERRA Valachy i pro mladé sportovce ve věku 16 až 19 let s 20 sloty na mistrovství světa.


Neděle: Valachy man pro začátečníky a děti

Neděle 23. 3. je zasvěcena těm, kteří si chtějí zasportovat víc „na pohodu“, a také dětem.

Krátký Valachy man je ideální pro začátečníky a hobíky nebo ty, co ještě nemají s triatlonem moc zkušeností. Jednodušší trasa, kratší distance, komfortní intervalový start a tradičně srdečná fanouškovská atmosféra je pro začátečníky tou nejlepší kulisou.


Dětský Franz Josef Kaiser Valachy man pak nabídne závody pro děti na kratší vzdálenosti. Děti do 6 let závodí jen v běhu, ty starší již v klasické triatlonové kombinaci plavání, kolo a běh.

Když k tomu přičtete víkendový pestrý doprovodný program s expo zónou s partnery závodu a pohodovou atmosféru s možností koupání ve vodní nádrži uprostřed malebného beskydského údolí, je jasné, že nás opět čeká krásný sportovní víkend.

Více na valachytour.cz.


Trasy Valachy mana letos navrhla bajkerka Tereza Tvarůžková

Trasy Valachy mana letos doznají změn. Po loňském ročníku, jenž se u vodní nádrže Bystřička konal poprvé, pořadatelé pečlivě vyhodnotili zkušenosti z nového místa konání, vyslyšeli názory závodníků i místních a výsledkem jsou úpravy a vylepšení.

S kým jiným při tom spojit síly, než s osobami nejpovolanějšími: zkušenými sportovci a znalci místních terénů? Terezu Tvarůžkovou jistě není třeba fanouškům horských kol představovat. Zkušená bikerka a úspěšná závodnice pochází z nedaleké Jarcové a má terény kolem Bystřičky dokonale proježděné. A tak se právě ona ujala role tvůrkyně nových bajkových tras.


Terezo, jak k vašemu propojení s Valachy manem došlo?
Letos se moje situace ohledně závodění na profesionální úrovni bohužel vyvinula jinak, než jsem si představovala, a já se rozhodla obětovat jednu sezónu zdraví, abych se do té další mohla vrátit v plné síle. Když jsem se rozhodovala, byla mojí oporou Eva Vrabcová Nývltová a ta mi vnukla tento nápad a příležitost. (Eva je patronkou Valachy mana a chystá se závodu zúčastnit – pozn. red).

Jak moc se po vašem „zásahu“ trasy mění oproti loňsku?
Vynechali jsme část okolo Klenova a vydáme se směrem na Lhoty, kde se po stoupaní napojíme u Veselské chaty na trať cross country Valašského poháru. Chtěla jsem trasu udělat zábavnější, aby si ji užili profesionálové i normální závodníci.

A jak s ohledem na parametry nové trasy doporučujete sportovcům zvolit strategii v závodu?
Určitě bych si dala pozor na to, aby člověk nepřepálil první kopec, který je docela prudký a náročný a není třeba se tam úplně zakyselit. Protože následně nás trať zavede do sjezdu, z kterého se napojíme na trat XCO a tam člověk potřebuje sílu na to poprat se s technikou. Takže moje rada zní: rozjet to do plných až po části cross country pasáže. Určitě bych doporučila trať si projet před závodem.


Terény kolem Bystřičky máte jistě hodně naježděné. Na jaké zajímavé či neobyčejné místo na trase byste speciálně upozornila?
Samotná Bystřička je nádherné prostředí a závodníkům se tam určitě bude líbit. Já osobně mám velký citový vztah ke Lhotám. To je důvod, proč mě napadlo natáhnout bikovou trasu více na tu stranu. Výhledy zde jsou nádherné na každou stranu. Věřím, že i když závoďáci pojedou naplno, tak se jim zde bude líbit.

Postavíte se vy sama sama na start Valachy mana? Pokud ano, která trasa – dlouhá, krátká, Xterra?
Na celou trasu si letos netroufám, jsem totiž mizerná plavkyně ...Ale ráda bych dala dohromady nějakou štafetu, tak uvidíme jak to půjde.
Zdroj fotografií: DATART Valachy Tour
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
redakce 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Pozvánka: červen - letní sezóna v plném proudu

Pozvánka: červen - letní sezóna v plném proudu

Letní sezóna čeká za dveřmi, a tak si ji už musíme jen naplno užít se vším, co přijde.
Pozvánka: Září - léto vystřídá podzim

Pozvánka: Září - léto vystřídá podzim

Poslední letní měsíc přináší další dávku závodů před zaslouženým odpočinkem po sezóně.
Pozvánka: Srpen - závěr léta v závodním tempu

Pozvánka: Srpen - závěr léta v závodním tempu

Poslední letní měsíc přináší další dávku závodů před zaslouženým odpočinkem po sezóně.
keyboard_arrow_up