Chiara Teocchi: Když do toho dáte všechno, nemůžete být nespokojení

Chiara Teocchi je italská závodnice, v tuto chvíli 6. žena pořadí světového poháru v XCO. V Novém Městě na Moravě jsem měla možnost s ní na chvíli posedět a dozvědět se třeba to, jak se dostala do Orbea Factory Team nebo jak vidí své šance na olympijský start.

Mluvily jsme spolu chvíli po dojetí short tracku, ve kterém skončila jedenáctá a příští den ji čekal XCO závod, poslední v olympijské kvalifikaci.

V short tracku jsem tě viděla na čele, v první desítce. Jaký měl závod průběh?
Byl to jeden z mých nejlepších short tracků, nakonec 11. místo. Cítila jsem se velmi dobře, jen dvě kola před cílem jsem se dostala do tlačenice a neudržela jsem se v úplně první skupině. Dala jsem do toho ale vše, takže jsem spokojená. A hlavně to pro mě znamená druhou řadu pro start nedělního XCO závodu. Důležité je, že moje pocity dnes byly opravdu dobré a cítila jsem se silná.

Chiara Teocchi
Bylo na tobě vidět, že si závod užíváš, některé závodnice vypadaly poměrně unaveně, třeba Jolanda Neff.
Horská cyklistika je mou srdcovkou, hlavně tím, že můžu být v přírodě a vybít všechnu svou energii.
Tato sezóna je speciální tím, že nás čekají olympijské hry a někteří už mají svá místa na startu olympijského závodu zajištěná, naopak jiní, jako třeba my, Italky, o ně musíme ještě bojovat. Někteří proto nemuseli být do Nového Města tak připravení, protože ladí formu na Olympijské hry, ale třeba pro mě je důležité být tady v co nejlepší formě a musím opravdu tvrdě makat, abych si vybojovala účast na olympiádě. Malou pauzu si dám až později.

Takže olympiáda je tvým cílem pro tuto sezónu?
Rozhodně. Itálie má pro olympijský závod dvě startovní místa a já pořád mám šanci se na start postavit. Po čtvrtém místě v Mairipora v Brazílii mám velkou šanci, ale uvidíme, co ještě předvedou ostatní italské závodnice. Měla jsem opravdu dobrý start sezóny, byla jsem nejsilnější Italkou, takže mé šance jsou velké, ale nikdy nevíte. Dokud kvalifikace neskončí, není u konce ani boj.

Chiara Teocchi
Takže pro italskou nominaci je nejdůležitější umístění v žebříčku světového poháru?
Ne úplně, jde o co nejlepší umístění na jednotlivých závodech a z Italek mám nyní nejlepší výsledek v rámci sezony já. Takže pokud zítra budou dvě italské závodnice na prvním, druhém nebo třetím místě, mohou mě předběhnout.

Měla jsi ráda cyklistiku už od dětství? Je kolo odmala tvá “srdcovka”?
Ano. Začala jsem jezdit, když mi bylo 8. Zkoušela jsem i jiné sporty, ale cyklistika si mě získala. Hlavně tím, že můžu být v přírodě a vybít všechnu svou energii. Je to moje práce, moje vášeň. Od mala je to můj sport číslo jedna. Z rodiny nikdo další nezávodí, ale můj otec je velký cyklistický nadšenec. Asi i to sehrálo roli.

Chiara Teocchi
Pojďme se podívat na tvé kolo - je to Orbea OIZ, letos v zelené barvě, to tvé navíc se zlatými doplňky. Jak moc si jej můžeš přizpůsobit? Co je na něm zvláštního?
V Orbea Factory Team jsem od listopadu a protože nejsem vysoká, měřím 156 cm, je to pro mě jedno z nejlepších kol co se týká geometrie a komponenty k němu skvěle sedí. Zkusila jsem mnoho kol a musím říct, že Orbea je pro mě jedno z nejlepších. A to ne proto, že za ni v této sezóně jezdím. To kolo je stabilní, skvěle sedí i na mou výšku, je to perfektně vyladěné i co se týká váhy. Má 120 mm zdvihy, pohon Shimano XTR. Mohla jsem si navíc doladit i barvy podle svých přání - mám ráda zlatou, takže ta je teď nejen na vidlici, ale třeba i na ráfcích.


Mechanik kolo zrovna chystá na zítřejší závod a dává na něj kola - na jakých pláštích jsi jela dnes a na čem pojedeš zítra?
Mám své oblíbené typy, stejně jako celý tým. Na zítřek jsou připravená kola s plášti Maxxis Aspen v šířce 2,4, jinak ještě ráda jezdím Recon a Recon Race v různých kombinacích. To jsou mé nejoblíbenější.

Chiara Teocchi
Když už jsme u vybavení, co přechod na elektrické řazení?
Úplně o tom nepřemýšlím - teď mám toto osazení, až Shimano přijde s elektrickou řadou, možná na ni přejdeme. Ráda to zkusím.


Jak to funguje při výběru jezdců do týmu - vybrala sis ty Orbeu nebo Orbea tebe?
Našli jsme se vlastně navzájem. Věděla jsem, že potřebuji nový tým a tady je skvělá rodinná atmosféra a zároveň jsou všichni velkými profesionály. Všichni pro nás velmi tvrdě pracují, máme super mechaniky. Na konci loňské sezony jsem věděla, že hledají jezdce a já jsem vyhovovala jejich požadavkům, takže se to všechno hezky potkalo.

V tvých předchozích týmech, měla jsi taky možnost vybrat si kolo a přizpůsobit si jej pro sebe?
Ne úplně, tedy samozřejmě ano, ale ne do té míry, jako tady. Není to úplně standard. Ve všech týmech jsem samozřejmě měla vždy kolo, které odpovídalo mým požadavkům a bylo přizpůsobené pro mě, ale ne jako v Orbea Factory Team.

Chiara TeocchiChiara Teocchi

Říkala jsi, že v týmu panuje rodinná atmosféra. Jste tady dvě závodnice, takže se musím zeptat: jste s Anne Tauber soupeřky?
Rozhodně ne! Jsme si velmi podobné, máme na kole stejný timing a vyhovují nám podobné věci, takže jsem super šťastná, že právě Anne je mou týmovou kolegyní, protože je velmi milá, zároveň velmi poctivá v tréninku a hodně mi pomáhá. Máme v tomto společnou řeč a vzájemně se podporujeme. Je skutečně skvělé mít v týmu takovou kolegyni. Rozhodně tedy jen spolupráce, žádná konkurence.

Pokud má člověk očekávání, vytváří to na něj přehnaný tlak.

Ze zvědavosti: kolik kilometrů ročně najedeš?
Tak to opravdu nevím! Podívej se ke mě na Stravu Ne, vážně, tato čísla mě až tak nezajímají. Fakt nevím. Možná teď okolo 6 tisíc? Takže za rok třeba 12 tisíc? (pozn. na Stravu jsem se dívala a Chiara má najeto letos opravdu necelých 6 tisíc km.)

rozhovor Chiara Teocchi
A jezdíš jen na MTB nebo v rámci tréninku i na silnici?
Na silnici moc ne, sice ji mám ráda, ale horská kola miluji, takže když je šance, jdu kdykoli raději na MTB, i když je v Itálii, kde stále žiji, mnoho krásných cest.

Tvůj letošní nejlepší letošní závod byl ten v Brazílii. V předchozích sezonách se ti ale až tak nedařilo, čím to bylo?
Sešlo se víc věcí. V roce 2020 jsem absolvovala operaci srdce, v roce 2022 jsem si zlomila kotník… vždycky jsem se dostala do formy a pak se něco pokazilo. Od loňského roku jsem se snad dostala do pohody, v mém životě je teď všechno v pořádku a cítím se šťastně. Tím to asi bude.

Chiara Teocchi
Jaká jsou tvá očekávání od zítřejšího XCO závodu?
Druhá řada na startu je skvělá, ale v poslední době jsem změnila svou představu toho, co očekávat. Snažím se pokračovat ze dne na den a být pro danou chvíli tu nejlepší Chiarou, jakou můžu být. A pokud se mi to daří, jsem spokojená. Každý den je jiný, každý závod je jiný. Mohou přijít technické potíže, můžu se ráno cítit špatně… Pokud má člověk očekávání, vytváří to na něj přehnaný tlak. Já proto raději nic neočekávám a na konci můžu být jen příjemně překvapená. Když do toho dáte všechno, nemůžete být nakonec nespokojení, ať to dopadne jakkoli.

Máš ráda trať v Novém Městě?
Určitě, nejraději mám právě přírodní tratě a tato má všechno. Kameny, kořeny, vede celá lesem…

A co počasí? Raději léto nebo zimu, mokro nebo sucho?
Léto! Jedině léto! I když je bláto, ale teplo, je to OK, ale opravdu trpím, když je zima. Pokud bude jako teď, je to fajn (pozn. venku bylo necelých 20°).

Chiara Teocchi
Díky moc za rozhovor a do zítřejšího závodu i do těch dalších hodně štěstí!

Chiara nakonec dojela v nedělním závodě na 18. místě a po Novém Městě jí patří 6. příčka v letošním hodnocení světového poháru. Vypadá to, že ji na Olympiádě tedy skutečně uvidíme.
Zdroj fotografií: Radek Kašík, Orbea Factory Team
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
ZuzaChol 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Světový pohár horských kol: novinky z Arény 2 týdny před akcí

Světový pohár horských kol: novinky z Arény 2 týdny před akcí

Vysočina Aréna se pilně připravuje na každoroční svátek, a tedy další díl nejprestižnějšího seriálu závodů horských kol UCI MOUNTAIN BIKE WORLD SERIES, který proběhne už za 2 týdny, v termínu 24. – 26. května. Na co lákají pořadatelé diváky?
Světový pohár horských kol v Novém Městě: olympijská předehra v českých kulisách

Světový pohár horských kol v Novém Městě: olympijská předehra v českých kulisách

V neděli 26. května skončila Novém Městě na Moravě letošní třetí zastávka světového poháru horských kol v disciplínách XCC a XCO. A protože se jednalo o poslední šanci získat body do olympijské kvalifikace, bylo se opravdu na co dívat.
Rozhovor: Anne Tauber – co nezkusíme, nemůžeme se naučit

Rozhovor: Anne Tauber – co nezkusíme, nemůžeme se naučit

Nizozemská cyklistka Anne Tauber je od letošní sezony součástí Orbea Factory Teamu. Jak se z rovinaté země jako je Nizozemí stát součástí ženské MTB špičky? Co vše umí její závodní kolo?
keyboard_arrow_up