Unboxing: Marin Alpine Trail XR GX AXS - neztratí se!

Někdo na bolest hlavy zvolí růžovou pilulku, a přitom úplně stačí zajezdit si na růžovém kole. Například na vysokozdvihovém enduru Marin s elektronickou výbavou?

Hliníkový rám nabízí zdvih 160 mm a sekunduje mu vidlice RockShox se 170 mm. Ta spolupracuje s pružinovým tlumičem. Uspořádání mullet, tedy 29” kolo vpředu a 27,5” vzadu jen podtrhuje určení tohoto kola pro jízdu z kopce. Pokud se mu podíváte detailněji na zoubek, zřejmě si všimnete, že z kokpitu ubyly bowdeny. Důvodem je použití elektronické řadící sady. Alpine Trail XR se vyrábí ve čtyřech velikostech - S, M, L a XL. Velikost M si nyní spolu poskládáme.

Specifikace

  • Rám: All New Series 4 6061 Aluminum, 29/27.5” Wheels, 160 mm Travel MultiTrac LT Suspension Platform, Integrated Downtube Storage, Adjustable Headset & CS Length/BB Height, Full Internal Cable Routing, Chainstay Mounted Post Mount Disc Bra Boost Thru-Axle, 73 mm Threaded BB w/ ISCG05 Tabs
  • Vidlice: RockShox Zeb Ultimate, 170mm Travel, 29", 110x15mm Maxle Stealth, 44mm Offset
  • Tlumič: RockShox Super Deluxe Coil Ultimate, 205x65, 30xM8 Lower Hardware, Custom Tune, Spring Rates S/M: 350 lbs, L/XL: 400 lbs
  • Řazení: SRAM AXS POD MMX
  • Přehazovačka: SRAM GX Eagle AXS T-Type
  • Kazeta: SRAM GX 1275 T-Type 10-52T
  • Řetěz: SRAM GX Eagle T-Type
  • Kliky: SRAM GX Eagle, 32T, 55mm, CL, 170mm Length
  • Brzdy: SRAM Code Bronze 4-Piston Hydraulic Disc, HSC 200 mm Rotor
  • Brzdové páky: SRAM Code Bronze Stealth Hydraulic
  • Ráfky: Marin, Double Wall Alloy, 29/27.5" mm Inner, Sleeved Joint, Disc Specific, 32H, Tubeless Compatible
  • Přední náboj: Formule, DC-711, 110x15 mm, 6-Bolt Disc, 32h
  • Zadní náboj: Formule, DCL-3482, 148x12 mm, 4 Sealed Bearings, 6Bolt Disc, XD Driver, 32H
  • Špice: 14g Black Stainless Steel
  • Pláště: Maxxis Assegai MAXX GRIP: Front 29x2.5 EXO+, Rear 27.5x2.5" DoubleDown, Tubeless compatible
  • Sedlovka: TranzX, YSP39 1x Remote, 34.9 Seatpost Diametr, Travel S = 150 mm, M/L = 170 mm, XL = 200 mm
  • Sedlo: Marin Speed Concept
  • Představec: Marin CNC, 35 mm Length, 35 mm Bar Bore
  • Řidítka: Marin Trail, 35 mm Clamp, 7000 Alloy Bar, 800 mm Length, 20 mm Rise, 5 Degree Up, 8 Degree Back
  • Gripy: Marin Grizzly Lock-On
  • Hlavové složení: FSA Custom, Adjustable HTA Design
  • Středové složení: SRAM DUB MTB 73

Geometrie

geometria bicykla Marin Alpine Trail XR GX AXS

Unboxing

Specifikace rozhodně slibuje to, co tvrdí i krabice, tedy „Made for fun – stvořený pro zábavu“. Pojďme se tedy podívat do jejích útrob. Vše je dostatečně chráněno proti poškození. Uvnitř najdeme ještě další dvě menší krabice. Jedna skrývá doplňky k vidlici spolu s tokeny a nylonovou kapsou. Druhá baterii, nabíječku a kabel k elektronickému řazení.


Po vybalení a odstranění ochranného materiálu upevníme kolo do montážního stojanu. Na první pohled hned zaujme velký černý kryt na spodní rámové trubce. Není úplným zvykem, hlavně u hliníkových rámů, že poskytují úložný prostor. Alpine Trail XR je ovšem výjimkou. Tento prostor se nazývá „Bear Box“ a zmíněná nylonová kapsa patří právě sem. Abych to upřesnil - do kapsy můžete sbalit drobnosti na servis nebo i něco na zub a následně ji vložit do rámu.

Marin Bear Box
Marin Bear BoxMarin Bear Box

Ke skládání přistupujeme odpředu, tedy od kokpitu. V tomto případě jsou komponenty v režii výrobce Marin. Řídítka jsou široká 800 mm, představec má 35 mm, což je shodou okolností i průměr obou komponentů. Od kokpitu se přesuneme, v horizontálním směru, dozadu k sedlové trubce. Sem patří teleskopická sedlovka TranzX o průměru 34,9 mm a zdvihu 170 mm. Na jejím konci můžeme najít sedlo Marin Speed Concept.

TranzX YSP39 teleskopická sedlovka

Posledním krokem montáže je osazení předního kola, což je už jednoduchá záležitost. Pomocí pevné osy 15x110 mm jej upevníme do vidlice RockShox ZEB Ultimate se zdvihem 170 mm. Ta je vyrobena v šedé matné barvě s černými lesklými popisy a černýma vnitřníma nohama.

RockShox Zeb UltimateRockShox Zeb Ultimate

Marin Alpine Trail XR AXS máme poskládaný. Provedení si buď zamilujete, nebo ne. Jsou jen tyto možnosti a my jsme určitě pro tu první. V této barvě se rozhodně neztratí v často tmavé konkurenci a jednoduše – každý si vás všimne. Růžová barva označená jako magenta je doplněna světle modrou na konci zadní stavby, kde se uchycuje kolo.

MARIN ALPINE TRAIL XR AXS
MARIN ALPINE TRAIL XR AXSMARIN ALPINE TRAIL XR AXS

U zadní části se chvíli zdržíme, protože kromě modré barvy nabízí ještě něco navíc. Je to technologie „flip chip“. Tyto překlápěcí čipy lze snadno překonfigurovat. Jednoduše to lze provést pomocí 6 mm imbusového klíče, nastavení nevyžaduje žádné další díly a obsahuje laserem leptanou grafiku, která označuje polohu čipů. Pomocí zadního čipu můžete základní 27,5” zadní kolo vyměnit za 29” zadní kolo (není součástí balení). Kromě toho překlápěcí čipy najdeme umístěné i na čipech sedlové vzpěry, kde mění výšku středové konzoly a délku řetězové vzpěry:

  • LOW nastavení / dlouhá řetězová vzpěra = 345 / 442 mm
  • HIGH nastavení / řetězová vzpěra = 352 / 435 mm

Kromě zadní stavby je možné si přizpůsobit i hlavový úhel o +/- 0,75°. Základní hlavový úhel je 63° a s pomocí přibalené podložky lze tento úhel ještě trochu „podkopnout“, nebo naopak, udělat si jej strmějším.

Výrobce tvrdí, že pokud vlastníte kompatibilní zadní 29” kolo, můžete kolo upravit až do 12 různých konfigurací. Pokud jezdíte závody v enduru nebo navštěvujete bikeparky s různými typy tratí a obtížností, je to zajímavé a praktické řešení přizpůsobení kola terénu.

Marin flip chipMarin flip chip

Kolo je vybaveno elektrickou sadou od SRAM. Mluvíme o nejnovější sadě GX Eagle AXS X-Type. Řadící ovladač AXS POD MMX se nachází na pravé straně a je integrován do brzdové objímky. Ostatní komponenty z tohoto elektrického environmentu jsou vyrobeny ve stejné šedé barvě jako vidlice, což ukazuje na smysl pro detail výrobce Marin a také korporátní sladěnost SRAMu.

Kazeta GX 1275 T-Type má maximální nabízený rozsah 10-52 zubů a spolupracuje s převodníkem s 32 zuby. Přehazovačka s přímou montáží na rám SRAM GX Eagle AXS T-Type a řetěz s plochým designem „flattop“ dotváří zbytek převodové soustavy.

SRAM AXS POD MMXSRAM GX Eagle, 32T
SRAM GX Eagle AXS T-TypeSRAM GX 1275 T-Type 10-52T

Na takový typ kola se hodí pružinový tlumič a volba padla na RockShox Super Deluxe Coil Ultimate. Ten zpracovává zdvih zadní stavby 160 mm a nabízí několik možností jemného doladění.

RockShox Super Deluxe Coil UltimateRockShox Super Deluxe Coil Ultimate

Hmotnost kola je o něco více než 17 kilogramů a podle toho jsou zvoleny i brzdy. Hydraulické 4pístové brzdy SRAM Code Bronze s 200 mm kotouči jsou zárukou vysokého brzdného účinku i v tom nejstrmějším terénu.

hmotnosť MARIN ALPINE TRAIL XR AXS
SRAM Code Bronze 4-Piston HydraulicSRAM Code Bronze 4-Piston Hydraulic

Nakonec kola. Ta jsou vypletena na hliníkových ráfcích Marin s 29 mm vnitřní šířkou a nábojích Formula, samozřejmě s pevnými osami. Obuté jsou do plášťů Maxxis Assegai 29 x 2.5” vpředu a 27,5 x 2,5” vzadu. Ráfky i pláště jsou kompatibilní s bezdušovým použitím, takže stačí dokoupit tmel a ventilky.

Maxxis Assegai 29x2.5” 3C MaxxGripMaxxis Assegai 27,5x2.5” Double Down

Fotogalerie

Marin Alpine Trail XR GX AXSMarin Alpine Trail XR GX AXS
Marin Alpine Trail XR GX AXS
RockShox Zeb Ultimate
Marin Alpine Trail XR GX AXS
SRAM GX Eagle, 32TMarin Alpine Trail XR GX AXS

Toto kolo je stvořeno pro jízdu na těch nejtěžších trailech a pro „řádění“ v bikeparcích. Na enduro závodu se budete moci spolehnout na přizpůsobitelnou geometrii a špičkovou výbavu. Doporučená cena kola je 131 999 Kč, ale po registraci a při pravidelném nakupování u nás se můžete dostat až na cenu 4 749 €. Informace o výbavě naleznete na MTBIKER eshopu.
Zdroj fotografií: archiv redakce
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
redakce 

Podobné články

Unboxing: Marin Headlands 1 – karbonový dobrodruh

Unboxing: Marin Headlands 1 – karbonový dobrodruh

Headlands je kopcovitá pobřežní část Kalifornie, plná štěrkových cest, výhledů na oceán i na známý most Golden Gate. Tento karbonový gravel je poctou tomuto místu.
Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – nenasytný maratonec

Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – nenasytný maratonec

Hledáš nekompromisní kolo do přicházející maratonské sezóny, se kterým si užiješ výlet hřebenem i moderní cross-country tratě? Máme pro tebe skvělý tip.
Marin 2024 - celoodpružené stroje stvořené pro zábavu PR článek

Marin 2024 - celoodpružené stroje stvořené pro zábavu

Pokud hledáš celoodpružené kolo nebo elektrokolo, určitě nevynechej nabídku značky Marin. Překvapí nás v roce 2024 něčím novým nebo zajímavým? Pojďme to zjistit.
keyboard_arrow_up