Triatlon Valachy man: sportovní zábava pro všechny odvážné

Super zázemí, divácká podpora a pocit, že jsi opravdový závodník. A taky závody opravdových závodníků. To vše opět přinesl Valachy man, terénní triatlon v podhůří Beskyd.

Chtěli jste někdy vyzkoušet triatlon a báli jste se? Nebo už jste tuto zábavu vyzkoušeli a dostali jste chuť na větší porci kilometrů? Nebo ho chtějí vyzkoušet vaše děti?

Před pár lety se odrážka “vyzkoušet triatlon” dostala na náš domácí bucket list a od té doby jsme na Valachy manovi pravidelnými účastníky. A pořád nás to baví, asi čím dál víc. Zatáhli jsme do této zábavy i děti, dědu a další kamarády, takže hned se zveřejněním termínu závodu bookujeme den v kalendáři a začínáme se těšit. Vlastně z toho máme takový rodinný sportovní den. Trénovat se sice nedaří, ale co nemáme natrénováno, doženeme nadšením

Triatlon Valachy man

Různé závody pro různé závodníky

Ale k věci. Co že je Valachy man za akci a jak se letos vydařila? Terénní triatlon je součástí seriálu Valachy tour, který během celého roku láká hned na 4 závody a disciplíny: běžky, triatlon, kolo a běh. Právě triatlon je ale každoročně asi největším “tahákem” - letos se k vodní nádrži Bystřička sjelo na šest stovek sportovců!

Víkendový program sestává hned z několika závodů, mezi kterými je možno vybírat. Letos to byl XTERRA závod (který byl i součástí českého a evropského poháru XTERRA - 1500 metrů plavání, 28 km horské kolo, 9 km trailový běh), Dlouhý Valachy man (400 metrů plavání, 17,4 km horské kolo, 5,2 km trailový běh), Krátký Valachy man (300 metrů plavání, 12,2 km kolo, 2,8 km běh) a Dětský Valachy man (děti do 6 let jen běží, všichni starší už mají zážitek kompletní).

U vodní nádrže Bystřička se Valachy man letos konal již podruhé. Oproti loňsku pořadatelé výrazně změnili a vyladili trasy ve spolupráci s místní bajkerkou Terezou Tvarůžkovou, sportovci tak poznali řadu nových zajímavých míst, technicky pestrých pasáží i výhledy do krajiny. Podle mě to byla změna jednoznačně k lepšímu, co se týče logistiky i zábavnosti tras.

Triatlon Valachy man 2024

XTERRA a Dlouhý Valachy man

XTERRA přivedla na Valašsko řadu špičkových triatletů nejen z České republiky. Počasí si s organizátory a závodníky letos hodně pohrálo (v noci před závodem se přes Bystřičku přehnala silná bouřka a v sobotu ráno ještě jedna vydatná průtrž mračen) a hlavně na trase horského kola tak panovaly opravdu náročné podmínky a hodně bahna.

„Počasí to opravdu hodně zpestřilo, ale mně se to líbilo. Trať byla těžká, ale spravedlivá,“ svěřil se v cíli loňský vítěz XTERRA Valachy Official a letos stříbrný Karel Dušek. Toho nakonec o necelé dvě minuty překonal Radim Grebík, který zvítězil v čase 2 hodiny a 21 minut. Mezi ženami zvítězila loni druhá Jana Dubcová.

„Podmínky byly brutální, na některých místech to po dešti klouzalo, trail byl super, ale celkově jsem byl rád, že jsem se z kola dostal bezpečně do depa. Trasa běhu byla na úvod hodně náročná, ale tohle je ta pravá XTERRA a seběh po úbočí Klenova s výhledem na Bystřičku byl něco tak nádherného, že na to budu dlouho vzpomínat,“ podělil se o dojmy Radim Grebík. Na DATART Valachy tour není nováčkem, v minulosti třikrát za sebou zvítězil i v dlouhém Valachy manovi. „Moc děkuji organizátorům, že něco tak zábavného na Valašsku připravují,“ dodal.

Triatlon Valachy man
Vítězství v sobotním hlavním závodu – dlouhém Valachy manovi – obhájil Petr Šťastný, mezi ženami zvítězila Monika Kučerová.

Nedělní dětské závody a krátká trať

Oproti tomu bylo nedělní počasí za odměnu. Sluníčko, osvěžující voda v přehradě… Po loňské premiéře u Bystřičky jsem měla obavy hlavně z logistiky. Tím, že depo je na opačné straně přehrady než start a cíl a jsou vymezeny časy jak pro ukládání kol pro dětské závody, tak následně pro ukládání kol pro závody dospělých, je to docela složitá logistika. Loni vedly trasy přes hráz, takže se to celé muselo obcházet, což nám všem dost komplikovalo situaci. Letos ale byly trasy upraveny, takže se přes hráz dalo přecházet celou dobu a vše bylo výrazně jednodušší.

Triatlon Valachy man 2024
Nejdřív startovaly děti. Ty nejmenší jen běží a odměny dostanou rovnou v cíli. Ty, které mají 6 a více let už mají triatlon kompletní. Na Bystřičce to mají organizátoři pro malé závodníky vymyšlené opravdu skvěle - u pláže je naloží na veliké paddle boardy, na těch je odvezou do správné vzdálenosti (60 resp. 100 metrů) od břehu s depem a tam je vypustí do vody. Zážitek už je tak vlastně cesta na start.

Letos to organizátoři udělali o hodně akčnější.

V depu musí (kromě sundání kola ze stojanu) děti zvládnout všechno samy - obout se, nasadit si přilbu a správně z depa odjet i přijet. Respekt všem malým závodníkům, není to úplně jen tak… a závěrečný běh? Děti do 10 let “jen” přes hráz zpět do cíle, větší už to měly s i dost členitou terénní vložkou pod hráz a zase nahoru.

Triatlon Valachy man 2024
Kilometr a půl pro děti, které často nemají ani metr a půl - na některých bylo vidět, že toho mají docela dost. V cíli ale všichni spokojení a dokonce dvě medaile - perníková i “opravdická”. A Kofola - ta zachrání zásadně všechno, takže po chvíli už všichni spekulovali, co udělají příští rok jinak, aby to dopadlo ještě líp.

Ještě jeden fajn detail pro zajištění bezpečnosti - v rámci startovacího balíčku se fasují i plavecké čepice, které jsou pro plavání povinné. Dětem tak z vody svítily žluté hlavičky, dámy zářily oranžově a pánové modře. Kdyby se některá barevná koule pod vodou ztratila, některý z organizátorů na paddleboardu nebo ve člunu, kterých je na vodě při plavání dost, by to stihl včas zaznamenat.

Triatlon Valachy manTriatlon Valachy man

No a nové trasy pro kolo a běh? Kolo za mě fajn. Já osobně bych ho klidně ještě prodloužila, i když asfaltové stoupání na Velkou Lhotu je v poledním sluníčku trošku utrpení a člověk je rád za oblečení mokré z plavání. Terénní sjezd zpět dolů k přehradě mě příjemně překvapil, takové pasáže jsou pro mě za odměnu, i když podle ohlasů v cíli to pro některé bylo spíš za trest. Ale oproti loňsku super změna (loňská dvě kola po asfaltu kolem přehrady zábavná moc nebyla).

Pro mě ale byl za trest hlavně běh. Když ještě býval Valachy man v Novém Hrozenkově, běžely se ty tři kiláčky hezky po cyklostezce podél Bečvy. Člověk si vzal silniční boty, nasadil svoje tempo a mohl si to v klidu odběhnout. Letos to organizátoři udělali o hodně akčnější. Že do některých kopců neběhám já, až takové překvapení není. Ale byly úseky, které neběžel asi vůbec nikdo. Ten běh byl fakt těžký.

Triatlon Valachy man
V neděli v krátkém Valachy manovi vyhráli Milan Kulman a Šárka Půstová. Ta si přitom den předtím zazávodila i v náročném XTERRA Valachy. „Nedělní závod, i když je kratší, pro mě po sobotě vůbec nebyl odpočinkový. V sobotu byla trať kopcovitá, samá zatáčka, nahoru dolů, bylo to těžké na nohy i ruce, takže se v neděli nevstávalo nejjednodušeji. Ale tím, jak je Valachy man strašně fajn závod a má skvělou atmosféru, to člověka donutí zapojit hlavu, usmívat se a jet. Moc jsem si to užila,“ dodala Šárka Půstová.

Musím říct, že letos všechno klaplo podle představ. Počasí, atmosféra, nové tratě, nadšení dětí i dospěláků, občerstvení, stánky partnerů… Už se těším na příští rok, třeba se mi podaří i něco natrénovat

Triatlon Valachy manTriatlon Valachy man

Co nás čeká?

Další akcí DATART Valachy tour bude v sobotu 7. září závod horských kol Bike Valachy ve Ski areálu Bílá. Vedle tradičních dvou – dlouhé a fitness – trasy nabídne i tři novinkové kategorie.

„Vycházíme vstříc námětům našich pravidelných účastníků a přidáváme kategorie e-biků. To otevírá možnost závodění i těm, kteří by si jinak na beskydské terény netroufli. Další novinkou je sport trasa na 30 km a rodinný závod dvojic na 10 km pro tandem dospělý a dítě. Věříme, že tím vším akci zpestříme a zajezdit si bude moci už opravdu úplně každý. Samozřejmě nebudou chybět ani tradiční závody pro děti v rámci Dětské Franz Josef Kaiser Valachy tour,“ uzavřel Bohuslav Komín. Poslední akcí DATART Valachy tour 2024 bude běžecký závod Běhej Valachy v Resortu Valachy Velké Karlovice.
Zdroj fotografií: archiv autorky, Valachy Tour
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?

Valachy man

calendar_today 22. 6. 2024 - 23. 6. 2024
format_list_numbered 3. kolo - Valachy Tour
label Triatlon
place Vodní nádrž Bystřička (Česká republika)

ZuzaChol 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Triatlon Valachy Man 2023 (nejen) očima redakce

Triatlon Valachy Man 2023 (nejen) očima redakce

Přehrada Bystřička se na poslední červnový víkend stala centrem terénního triatlonu. Valachy Man, jak se tento podnik jmenuje, přilákal přes 700 sportovců, kteří si závody užili hned v několika variantách.
Enduro Trutnov Trails 2024

Enduro Trutnov Trails 2024

O víkendu 27. a 28. dubna se konal klasický otvírák enduro sezóny, Enduro Trutnov Trails.
Rohálovská 50: Jarní srdcová záležitost

Rohálovská 50: Jarní srdcová záležitost

Jedním z nejoblíbenějších a nejvyhledávanějších bikemaratonů ve Zlínském kraji je RAAB FORCE Rohálovská padesátka.
keyboard_arrow_up