Unboxing: Transition Spire AL - nezná překážky

Vydej se do toho nejdrsnějšího terénu bez jakýchkoli omezení. Velké zdvihy nemusí znamenat pouze jediný účel. Pojď si s námi posvítit na Transition Spire AL.

Spire spojuje schopnosti sjezdového kola s účinností trailbiku nebo all mountain kola takovým způsobem, že jsou to téměř dvě kola v jednom. Jeho hliníkový rám má přizpůsobitelnou geometrii díky otočnému čepu uchycení tlumiče. Vpředu poskytuje zdvih 170 mm vidlice Marzocchi, vzadu stejný zdvih zpracovává tlumič od výrobce FOX. Pohon tvoří 12 rychlostní sada SRAM NX doplněná hydraulickými brzdami také od SRAMu. Kolo se vyrábí v pěti velikostech od S po XXL. My máme k dispozici velikost L, na kterou se nyní blíže podíváme.

Specifikace

  • Rám: Spire Alloy 170 mm
  • Vidlice: Marzocchi Bomber Z1 Air (170 mm)
  • Tlumič: Fox Float X Performance (205x65 mm)
  • Řazení: SRAM NX Eagle MMX
  • Přehazovačka: SRAM NX Eagle
  • Kazeta: SRAM PG 1230 (11-50T)
  • Řetěz: SRAM NX Eagle
  • Kliky: SRAM Descendent 6K DUB (30T/165 mm)
  • Brzdy: SRAM kód R, SRAM Centerline (220 mm/200 mm)
  • Ráfky: WTB ST i30
  • Náboje: Novatec D791SB-B15/D902SB-B12
  • Špice: Pillar Double Butted
  • Přední plášť: Schwalbe Magic Mary, Super Trail, Soft (2.4)
  • Zadní plášť: Schwalbe Big Betty, Super Trail, Soft (2.4)
  • Sedlovka: OneUp Dropper Post
  • Sedlo: SDG Bel Air 3
  • Představec: RaceFace Aeffect R (40 mm)
  • Řídítka: RaceFace Chester 35 S (780 x 20 mm) M/L/XL/XXL (780 x 35 mm)
  • Gripy: ODI Elite Flow
  • Hlavové složení: FSA NO.55R/57
  • Vodítko řetězu: OneUp Bash Guide

Geometrie

geometria rámu Transition Spire ALgeometria rámu Transition Spire AL

Unboxing

Dohromady ničím zajímavá krabice skrývá důkladně zabalené kolo. Kromě toho v ní ještě najdeme například ventilky pro bezdušový provoz, včetně tmelu a další volitelné součástky.


Kolo uchytíme do montážního stojanu a můžeme se pustit rovnou do kokpitu. Jednoduchý úkon spočívá v uchycení řídítek RaceFace Chester 35 do představce od stejného výrobce, avšak ze sady Aeffect R. Šířka řídítek je 780 mm se zdvihem 35 mm, představec má 40 mm a průměr obou komponentů je 35 mm. Po jejich nahození nám zbývá pouze srovnat a nastavit sklon brzdových páček či řazení.


O patro níže, tedy pod řidítky, nás čeká vidlice bez předního kola, které je třeba do ní uchytit pomocí pevné osy. Vidlice se zdvihem 170 mm je od dodavatele Marzocchi a mluvíme o modelu Bomber Z1 Air.

Marzocchi Bomber Z1 AirMarzocchi Bomber Z1 Air

Transition je velmi přátelský pro uživatele a v podstatě založení kola byl druhý a zároveň poslední bod montáže. Nic víc není potřeba, a tak při objednání kola domů vše hravě zvládnete i sami.

Spire AL je vyroben v nenápadné šedé barvě, která od hlavové trubky postupně přechází až do černé na zadní stavbě. Toto provedení má i příznačný název „fade to black“ což se dobře asociuje se stejnojmennou písní od skupiny Metallica. Tvrdý hudební styl kapely zase souvisí s terénem, kde se Spire cítí nejlépe.

Zbytek designu tvoří černé komponenty a černé nápisy. Výjimkou jsou jen malé bronzovo-zlaté detaily na vidlici a rámu.

Pokud vás taková tmavá barva moc „nebere“, najdete jej v naší nabídce i ve světlé variantě, označené jako „hint of blue“.

Transition Spire AL NXTransition Spire AL NX
Transition Spire AL NXTransition Spire AL NX

Kolo stojí na 29” kolech vypletených na ráfcích WTB ST i30 a nábojích Novatec D791SB. Vpředu o rozměru 15 x 110 mm a vzadu 12 x 148 mm. Obuté jsou v pláštích od výrobce Schwalbe. Na předním kole dodává grip Magic Mary, vzadu zase dobrý záběr Big Betty. Oba pláště mají stejnou měkkou směs Addix Soft, stejný rozměr 29 x 2.4” a oba jsou použitelné jako bezdušové. To, že výrobce ke kolu přibalil ventily a tmel, je příjemný bonus. Mimochodem, konstrukce rámu umožňuje použití plášťů o šířce až 2.6”.

Schwalbe Magic Mary, Super Trail, Soft 29 x 2.4”Schwalbe Big Betty, Super Trail, Soft 29 x 2.4”

U kol se ještě chvíli zdržíme, abychom si představili brzdový systém. SRAM Code R jsou čtyřpístkové brzdy, což dodává více než dostatek síly ke korigování rychlosti i v tom nejstrmějším terénu. Jejich výkon je podpořen také kotouči SRAM Centerline - 220 mm vpředu a 200 mm vzadu.

SRAM Code RSRAM Code R

Řazení dvanácti rychlostí je v režii sady SRAM NX Eagle. Kazeta má rozsah 11 – 50 zubů a řetězem NX je spojena s klikami Truvativ Descendant o délce 165 mm. Ty jsou osazeny 30 zubovým převodníkem. Vodítko řetězu umožňuje použití převodníku o maximální velikosti 34 zubů. Tomu jsou také přizpůsobeny dodané chrániče převodníku.

SRAM Descendent 6K DUBSRAM NX Eagle

K vidlici Marzocchi jsme si už něco napsali, ale nesmíme zapomenout na tlumič. Fox Float X Performance má při naší velikosti L rozměr 205 x 65 mm, ale díky otočnému spodnímu uchycení tlumiče v rámu, lze použít 205 mm x 60 mm a snížit tak zdvih na 160 mm. Kromě toho, změnou polohy tohoto čepu docílíte i změny v celkové geometrii, což je uvedeno v tabulce jako „High/Low“.

Fox Float X Performance
K plynulejší a bezpečnější jízdě z kopce dolů nemalým dílem přispívá i teleskopická sedlovka. Na Transition Spire AL je osazena sedlovka od OneUp se zdvihem 210 mm a průměrem 31.6 mm. Pohodlí pod zadkem během výstupu vám dodá sedlo SDG Bel Air 3.

SDG Bel Air 3, OneUp Dropper PostOneUp Dropper Post

Nakonec vás jistě zajímá hmotnost kola. Ta je 16,99 kg.

hmotnosť Transition Spire AL NX

Galerie

Marzocchi Bomber Z1 AirODI Elite Flow

Toto kolo je jednoznačně stvořeno pro jízdu v drsném terénu a zejména směrem dolů. Poskytuje velké zdvihy, progresivní a přizpůsobitelnou geometrii a odolnou výbavu. Jeho doporučená cena je 124 999 Kč, ale díky věrnostnímu programu se dokážete dostat například na 4 849 €. Transition Spire AL NX naleznete v našem MTBIKER eshopu.
Zdroj fotografií: archiv redakce
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
redakcia 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Unboxing: Marin San Quentin 24” – pojeď s dětmi na traily

Unboxing: Marin San Quentin 24” – pojeď s dětmi na traily

Zmenšená verze modelu San Quentin, na jehož designu se podílela freerideová legenda Matt Jones, přináší odolnost, rychlost a zejména společnou zábavu v terénu.
Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – nenasytný maratonec

Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – nenasytný maratonec

Hledáš nekompromisní kolo do přicházející maratonské sezóny, se kterým si užiješ výlet hřebenem i moderní cross-country tratě? Máme pro tebe skvělý tip.
Unboxing: Haibike Nduro 6 - mullet do těžkého terénu

Unboxing: Haibike Nduro 6 - mullet do těžkého terénu

Hledáš ebike na ty nejtěžší traily, enduro závody a zdolávání náročného terénu? Možná právě Nduro bude pro tebe to pravé. Jsi zvědavý na výbavu? Čti dál.
keyboard_arrow_up