Od základu: Jak se (ne) chovat na trailech – trailová etiketa

Ročně vznikne na trailech mnoho střetů – ať už mezi cyklisty nebo třeba po kontaktu s pěšími. Jak se vyhnout nepříjemným situacím, které mohou vyústit až v pády?

Jak se chovat na trailu zodpovědně tak, abyste byli ohleduplní k ostatním cyklistům, jakož i k trailbuilderům? Co při jízdě po cyklistických stezkách nedělat a jak jezdit na trailech bezpečně?

trailová etiketa

Noste přilbu

Nejzákladnějším pravidlem je nosit přilbu. Z hlediska vzniku úrazu je v principu jedno, zda spadnete svým nebo cizím zaviněním. Pokud nemáte přilbu, může jízda skončit velmi špatně.

Pár dní před psaním tohoto článku jsem viděl na trailu cyklistu, který přilbu neměl a jezdil poměrně rychle. Asi nevěděl, co může znamenat pád hlavou přímo na zem… Proto pokud vidíte cyklistu bez přilby, určitě mu připomeňte, jak moc je důležité, aby přilbu na hlavě měl.

Nejezděte v protisměru

Jízda v protisměru na jednosměrných trailech je nebezpečná. V první řadě jsou traily častokrát nepřehledné a nevidíte dostatečně daleko před sebe. Určitě nestihnete rychle zareagovat, pokud se někdo vyřítí pár metrů před vámi. Pokud je trail obousměrný, buďte obezřetní a mějte vždy rezervu na to, abyste bezpečně uhnuli, případně zabrzdili.

Stejně blbý nápad je jezdit frekventované traily v protisměru na ebiku, jen abyste si dokázali, že se to dá. Tady si také koledujete o problém a úraz.


Nestůjte na trati

Pokud na trailu chcete zastavit, zastavte opatrně a na kraji/mimo trail. Pokud si prohlížíte nějaký úsek, případně máte nějaký technický problém, je dobré, abyste zastavili na přehledném a dobře viditelném místě. Jezdec, který pojede za vámi, se vás nelekne, nemusí jít prudce na brzdy, čímž v podstatě znemožníte kolizi.

Vždy se kolem sebe dívejte, protože cyklista za vámi nemusí být dostatečně zdatný na to, aby na poslední chvíli zabrzdil. Rozhodně nezastavujte v zatáčce, na dopadu skoku nebo v místech, kde hrozí, že vás jezdec jedoucí za vámi „zrámuje“.

Chcete-li si nějaký prvek projet vícekrát, vytlačte si kolo mimo trail.


Neupravujte trail a nedělejte zkratky

Pokud neumíte projet nějaký úsek na trati, neupravujte jej. Výstavba trailů je náročný proces a trailbuildeři myslí i na ty nejméně zkušené cyklisty. Pokud ovšem jezdíte na náročnějších trailech označených červenou nebo černou barvou, na některých prvcích – jako jsou skoky a podobně – nemusíte najít objížďky. Pokud si budete prvky zlehčovat a v tom nejhorším případě upravovat, může to někoho překvapit a skončit i pádem.

trailová etiketa
To stejné platí i o zkratkách – každý trail má z nějakého důvodu svou trajektorii a koncept. Chcete-li zahvězdit na Stravě, raději si vypilujte techniku, než byste si měli vytvářet zkratky, které vám ušetří vteřiny. Potom se častokrát vyjíždějí stopy, které vedou mimo traily, s čímž mohou mít problémy i samotní trailbuildeři.

Pokud byste na trailu zpozorovali odvalený kámen, případně spadlou větev, klidně je odstraňte. Karma vám to určitě vrátí.


Neztěžujte traily

Funguje to i naopak. Pokud je pro vás trail příliš lehký, přejděte na náročnější tratě. Nevytvářejte na trailech svévolně náročné prvky, se kterými by mohli mít začátečníci problém. Pokud máte nějaké návrhy, určitě kontaktujte trailbuildery, případně se zapojte do brigády.

Nevyhazujte odpadky

Toto platí nejen na trailech, ale obecně. Myslím si ale, že cyklisté jsou dostatečně rozumní na to, aby si své odpadky odvezli zpátky domů. Pokud najdete například prázdný obal od gelu, klidně jej vezměte a vyhoďte do nejbližšího koše.

trailová etiketa

Neničte prvky

Mějte respekt vůči trailbuilderům. Pokud vidíte čerstvě postavený skok, případně zatáčku, která je ještě měkká, klidně ji objeďte. Stavba prvků, zvláště během letních měsíců, je náročná a terén si potřebuje sednout. To platí zejména tehdy, je-li dlouho sucho a nepršelo. Rovněž, pokud je nějaký prvek zavřený - z jakéhokoli důvodu, respektujte to. Pokud vidíte, že je nějaký úsek neprůjezdný (z důvodu spadlého stromu), klidně to na trailu vyznačte a pošlete informaci trailbuilderům, aby o tom dali vědět na sociálních sítích.

Podporujte traily

Tvorba trailů je náročná. Ať už jde o samotné budování nebo finance, cyklisté by měli udržovat komunitu a zapojovat se do pravidelných brigád. Pokud nestíháte, klidně podpořte svůj trail alespoň finančně.


Buďte ohleduplní k jiným jezdcům

V případě, že dojedete jiného jezdce, dejte o sobě opatrně vědět a nemusíte tlačit na pilu. I vy jste někdy začínali. Případně můžete cyklistu před vámi i uklidnit a říct mu, ať zastaví na bezpečném místě a že máte čas. Tak budete v bezpečí i vy i on.


Pokud jezdíte sami, buďte opatrní

Buďte ohleduplní vůči sobě a blízkým. Ideální je jezdit kvůli bezpečnosti s někým, protože nikdy nevíte, co se může stát. Pokud nešťastně spadnete, nemusí vás další jezdec zpozorovat, případně na odlehlejších místech nemusí už nikdo ten den projet. Proto dávejte vždy vědět svým blízkým, kam jedete, kdy přijedete a noste s sebou i nezbytné servisní nářadí a doplňky jako duši, pumpičku a podobně.

Pokud jste v oblasti, kde se nachází GSM signál, případně data, dobrou alternativou jsou i různé přilby se senzory pádu, resp. senzory pádu, které lze připnout na přilbu nebo zapnout v cyklopočítači. Ty vyšlou vybraným kontaktům info, že jste spadli spolu s polohou, kde se nacházíte.


Buďte slušní

Každý se chce v lese cítit dobře a odpočinout si - ať už jsou to cyklisté, běžci, turisté, houbaři i pejskaři. Ne každý má dokonalé pochopení pro hobby toho druhého a proto není ostuda pozdravit se, usmát se, popřát pěkný den a dát tak najevo, že cyklisté nechtějí v lese nikoho ohrožovat a omezovat.

Nebuďte hluční

Jízda na biku je často plná zážitků, euforie a adrenalinu, to ovšem neznamená, že o tom musí vědět celý les. Zbytečně tím plašíme zvířata, pro která je les jejich domovem.

Pokud máte další pravidla, klidně je napište do komentáře.

Přečtěte si také ostatní články ze série Od základu:

Zdroj fotografií: archiv redakce
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
tomasmartinak 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Od základu: Jak se zlepšit a získat sebevědomí - 4 techniky, které musíš ovládat

Od základu: Jak se zlepšit a získat sebevědomí - 4 techniky, které musíš ovládat

Horská cyklistika má různé podoby. Se správně zvládnutou technikou jízdy můžeš projet i ty nejnáročnější úseky – pojďme zjistit, jak na to.
Od základu: 5 tipů, jak projet svůj první trail bezpečně a pod kontrolou

Od základu: 5 tipů, jak projet svůj první trail bezpečně a pod kontrolou

Jízda na kole nám vytváří úsměv na tváři a přináší nám štěstí. Nemusí to však platit v každé situaci. Jízdu si neužijete, pokud jezdíte se strachem, nejistotou a s pocitem nebezpečí.
Od základu: 5 chyb, které vám pokazí požitek z jízdy

Od základu: 5 chyb, které vám pokazí požitek z jízdy

Každý udělal za svou éru jízdy na kole nějaké chyby. Díky tomuto článku jich budete dělat minimálně o 5 méně.
keyboard_arrow_up