Od základu: Jak se zlepšit a získat sebevědomí - 4 techniky, které musíš ovládat

Od základu: Jak se zlepšit a získat sebevědomí - 4 techniky, které musíš ovládat

Horská cyklistika má různé podoby. Se správně zvládnutou technikou jízdy můžeš projet i ty nejnáročnější úseky – pojďme zjistit, jak na to.

Každý cyklista má jinou techniku a jiný jízdní styl. Pro někoho je náročné přejet kořeny, jinému zase nestačí ani 5 metrové skoky. Všichni však máme společné jedno – chceme se zlepšovat. Jak však nabýt sebevědomí a zlepšit své schopnosti tak, aby byla jízda kontrolovanější a lepší?

Základní pozice

Základní běžná pozice vychází z nohou. To znamená, že cyklista by neměl přenášet veškerou hmotnost na řidítka (což mu může dodávat falešný pocit jistoty). Správně by mělo být kolo zatíženo zejména nohama, což jezdci poskytne lepší kontrolu a bezpečnost. Při správném postoji/základní pozici může jezdec udělat téměř jakýkoli pohyb - přesunout těžiště dopředu, dozadu, zatlačit, nadlehčit kolo.


Správná pozice se může lišit podle proporcí těla (např. krátké ruce) i podle geometrie kola. Pokud nemáte teleskopickou sedlovku, doporučuji vám dát pevnou sedlovku při sjezdu co nejníže, čímž si zvětšíte rozsah pohybu boků.


Brzdění

Brzdění musí být efektivní a bezpečné. Při brzdění používáme přední i zadní brzdu. Pozor, častou chybou cyklistů je, že přední brzdu používají minimálně, nebo ji nepoužívají vůbec. Samozřejmě, přední brzdu je třeba používat tak, abyste nezablokovali přední kolo, které by šlo do smyku a ten měl za následek ztrátu kontroly nad kolem. Musíte si vybudovat cit pro dávkování brzdy.


Při brzdění je třeba snížit své těžiště a dostat se boky mírně za kolo (téměř natažené ruce). Tím pádem vyvíjíte vyšší tlak kola na zem, což vám zefektivní brždění. Existuje i zkouška správnosti – zkontrolujte si, zda máte při brzdění paty níže než špičky.


Zatáčky

Viděli jste trail bez zatáček? Já také ne. Proto je technika zatáček nezbytností. Na trailech můžete narazit na 2 typy zatáček – klopené a odklopené.
  • Klopené zatáčky jsou vybudovány uměle – využíváte umělý násep, o který se kolo opírá.
  • Odklopené zatáčky jsou klasické – bez umělého náspu.


Technika průjezdu klopených i odklopených zatáček je v něčem podobná, ale v něčem i odlišná. V klopených zatáčkách se nakláníte i s kolem, přičemž v odklopených nakláníte pouze kolo. U zatáček není dobré zapomenout na správný postoj, pohled, výběr stopy a brzdění.


V zatáčce se téměř nikdy prudce nebrzdí, avšak to neznamená, že máte úplně pustit brzdy. Důležité je, abyste si regulovali rychlost a nenechali se zrychlit tak, že byste už nemohli ovládat své kolo a mohli byste spadnout. Ideální je korigovat rychlost kola ještě před samotným nájezdem do zatáčky.

Přejezd technických nerovností

Málokteré traily jsou zcela bez nerovností. Kořeny a kameny naleznete na každém rohu. Důležité je, abyste si vybrali správnou stopu – nejezdili přes kořeny rovnoběžně, ani šikmo, ale pokud možno kolmo, totéž platí i při přejezdu přes ostré hrany kamenů a podobně.


Při ježdění je třeba využívat svůj rozsah (krčit a natahovat ruce i nohy) - pracovat s tělem a se svým těžištěm. Nejprve si to vyzkoušejte na menších nerovnostech a později na těch větších.


Vše postupně

Při zlepšování dbejte na posloupnost a buďte trpěliví. Nepouštějte se hned do vysokých rychlostí a rovněž nepřeceňujte své schopnosti. Vždy používejte přilbu a chrániče také nejsou na škodu.

Přečtěte si také ostatní články ze série Od základu:

Zdroj fotografií: archiv redakce
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
tomasmartinak 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Od základu: Elektrokola pro začátečníky a pokročilé

Od základu: Elektrokola pro začátečníky a pokročilé

Už dávno neplatí, že elektrokola jsou novým trendem. Jsou novou kategorií cyklistiky a jejich portfolio se každou sezónou rozšiřuje.
Od základu: Nové vs. bazarové kolo

Od základu: Nové vs. bazarové kolo

Vybíráte si kolo? V tomto článku vám zkusíme poradit, jestli se více vyplatí koupit nové nebo použité.
Od základu: 5+1 servisních úkonů, které vám ušetří peníze

Od základu: 5+1 servisních úkonů, které vám ušetří peníze

Domácí servis vám při správném provedení může ušetřit finance i čas. Které servisní úkony je třeba ovládat?
keyboard_arrow_up