Bike Valachy Bílá láká na novinky a chládek uprostřed lesů

Malebné terény Beskyd uprostřed lesů přímo na česko-slovenské hranici, pět tras v délce od 10 do 47 kilometrů a pestrý doprovodný program: to vše nabídne milovníkům horských kol tradiční závod Bike Valachy Bílá v sobotu 7. září ve Ski areálu Bílá.

A k tomu i ideální počasí: na sobotu totiž předpovědi po řadě horkých dnů hlásí mírné ochlazení na pohodových 23°C, což v kombinaci s převážně lesním vedením tratí slibuje opravdu příjemný sportovní zážitek.

Počet tras letos pořadatelé rozšířili ze dvou na pět, aby závod ještě víc přiblížili hobby cyklistům a rodičům s dětmi. „Hlavní závod na 47 km a fitness závod na 20 km doplňujeme o novou kategorii pro ty, kteří se cítí být fyzičkou „někde mezi“: ti se mohou utkat na Sport trase dlouhé 27 km. Novinkou je také Rodinný závod dvojic pro tým tvořený dospělým nad 18 let a dítětem od 9 do 15 let. Chceme tak ještě víc podpořit myšlenku společných sportovních zážitků pro celou rodinu,“ popisuje Bohuslav Komín, ředitel DATART Valachy tour.

Bike Valachy Bílá, závodníci na startu
Třetí novinkou je závod pro elektrokola. „Rozhodli jsme se to vyzkoušet na popud našich pravidelných účastníků. Kategorie e-biků otevírá příležitost těm, kteří by si jinak na terény Beskyd netroufli. Nebude ani tak o poměřování sil, jako hlavně o zábavě a možnosti projet se po hezké značené trase a užít si atmosféru,“ popisuje Bohuslav Komín.

Díky všem novinkám se Bike Valachy Bílá ještě víc otevírá široké veřejnosti. „Zajezdit si totiž může už opravdu každý. Samozřejmě včetně dětí, pro které máme vedle Rodinného závodu dvojic také závody na šesti trasách od 100 metrů až po 5 km v rámci Dětské Franz Josef Kaiser Valachy tour,“ dodává Bohuslav Komín.

Bike Valachy Bílá, usmáta závodnice
Start i cíl je na úpatí hlavní sjezdovky Ski areálu Bílá. Trasy provedou sportovce okolními pestrými a členitými terény Beskyd s odbočkou do slovenské CHKO Kysuce a v závěru zamíří před vrchol lyžařského střediska i na vyhlášené traily u Bílé.

Pro sportovce i doprovod je připraven pestrý program: DATART chill zóna se skákacím hradem a soutěžemi, Franz Josef Kaiser občerstvení, stánek KILPI, Gogen game zóna, dětské soutěže s 211 Zdravotní pojišťovnou ministerstva vnitra ČR, oblíbená Ponožková výzva nebo fotosoutěž o startovné na další závody.

Kromě toho v zázemí najdete i stánek MTBIKER, který nabídne drobný servis kol a prodej doplňků a vybavení na kolo. Mechanik bude připraven vyřešit menší technické závady na kole zdarma. Tak se nezapomeňte zastavit.

malý závodníci, det, Bike Valachy Bílá
Navíc Ski areál Bílá sám o sobě skýtá spoustu zábavy. Rodiny jistě potěší Medvědí stezka s kuličkodráhou, Pašerácká stezka s dětskou ferratou či dětský zábavní park. Dá se také vyjet na vrchol Zbojnické hory novou šestisedačkovou lanovkou a pokochat se výhledy, případně se nechat vyvézt i s kolem a vyrazit na výlet po hřebenovkách či dolů po trailech.

Registrace a info na valachytour.cz.

Bike Valachy Bílá

  • Sobota 7. 9. 2024 – Ski areál Bílá
    • Hlavní závod 47 km
    • Sport trasa 27 km
    • Fitness trasa 20 km
    • Rodinný závod dvojic 9,2 km
    • E-bike Valachy 20 km
    • Dětské závody (6 tras pro 6 věkových kategorií)

    Bike Valachy Bílá

    Tip: Rodinný závod dvojic

    Máte doma malého sportovního nadšence? Zajeďte si s ním Bike Valachy ve dvou! Rodinný závod je určen dvojicím: dítě 9 – 15 let a dospělý nad 18 let (rodič, prarodič, starší sourozenec…. rodinný vztah je libovolný). Trasu jistě zvládne každé dítě, které je zvyklé jezdit na kole.

    Více na valachytour.cz.


    Novinka: Sport trasa 27 kilometrů. Podívejte, co vás čeká

    Hlavní trasa Bike Valachy je na vás se svými 47 kilometry moc dlouhá, ale 20 kilometrová fitness trasa se vám zase zdá jako příliš malá výzva? Zkuste kompromis. Pro ty, kteří se svými schopnostmi cítí být někde „mezi“, připravil letos organizátoři novinku, Sport trasu dlouhou 27 km s převýšením 700 metrů.

    Sport trasa kopíruje hlavní Dlouhou trasu, takže si naplno užijete všechny její terénní lahůdky, převýšení a technické pasáže. Zatímco ale závodníci na Dlouhé trase při průjezdu přes prostor startu a cíle budou pokračovat vstříc dalším dvaceti kilometrům, pro vás závod skončí.

    Bike Valachy Bílá, závodníci, horskí cyklisti

    Podívejte se s námi, jak to na trase vypadá.

    Start je na louce pod hlavní sjezdovkou Ski areálu Bílá a na úvod vás čeká nejprve rovinka po štěrkové cyklostezce a následně táhlé stoupání na „rozehřátí“, které navíc spolehlivě rozbije peloton.

    Zpočátku se jede po lesní asfaltce příjemně zastíněné vzrostlými stromy s občasným hezkým výhledem na krásné Beskydy.

    Bike Valachy Bílá
    Kolem myslivny zamíříte směrem na Bumbálku a v lese u Národní přírodní rezervace Salajka vás čeká první terénní výzva, která rozhodně potěší milovníky technických pasáží. Zvláště poslední metry před Bumbálkou jsou opravdu výživné.

    Z Bumbálky se vydáme doleva směrem k Makovu a tím se napojíme na Kysuckou cyklomagistrálu. Pozor, na začátku je pár desítek metrů dlouhý sjezd kolem Masarykovy chaty k sedlu Smutníky, který je kamenitý a vyžaduje technické schopnosti. Pokud si netroufáte, raději sesedněte a ten kousek kolo veďte.
    Následuje moc hezká lesní pasáž přes louky s usedlostmi, zahradami a sady.

    Úžasným místem je malá kaplička v Sedle nad Bitalovcami, která by vás za jiných, „nezávodních“ okolností jistě zlákala k posezení a odpočinku. Při závodu si jí v té rychlosti nejspíš všimnete jen letmo. Nevadí, však se sem můžete vrátit kdykoli jindy. Trasa určitě stojí za projížďku i mimo termín závodu.


    Za kapličkou se trasa stočí doleva do lesa. Je to letošní novinka (loňská Dlouhá trasa pokračovala rovně po asfaltce). Opět vás čeká jízda terénem i lesní cestou. Trasa tu lemuje i křížovou cestu s dřevěnými zastaveními.

    Na chvíli sjedeme do civilizace, do obce Vyšný Kelčov, ale už brzy opět stoupáme po Kysucké cyklomagistrále do lesů, protneme známou Stezku Českem a míříme na Zbojnickou horu a horní stanici lanovky hlavní sjezdovky Ski areálu Bílá.

    Tady je to opět hezká příležitost k pokochání při výhledu z vrcholu sjezdovky do údolí.

    závodník, Bike Valachy BíláBike Valachy Bílá

    A pak už vzhůru na závěrečnou pasáž: modrý trail vyhlášených Singletrails Bílá. Trail není technicky obtížný, ale protože je dlouhý a vy už toho v nohách budete mít dost, určitě vyzkouší vaši fyzičku.

    Pak už jen přejezd lávky přes řeku Ostravice a za chvilku je na dohled cíl na louce u sjezdovky. Krásných 27 kilometrů je za vámi.

    Trasu si můžete projet klidně už teď podle naší mapy. Najdete ji na webu zde.
    Zdroj fotografií: Valachy Tour
  • report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?

    Bike Valachy Bílá

    calendar_today 7. 9. 2024
    format_list_numbered 4. kolo - Valachy Tour
    label MTB maratón
    place Ski Bílá (Česká republika)

    redakce 
    clear
    Proč se Ti článek nelíbí?
    Odeslat zpětnou vazbu
    Formulář se odesílá

    Komentáře

    Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

    Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
    Formulář se odesílá
    Přidej komentář
    Formulář se odesílá
    Podobné články
    Pojeďte si s rodinou zazávodit na Bílou: Bike Valachy hlásí tři novinky
    Užijte si první zářijovou sobotu na kolech s celou rodinou: vyrazte na tradiční Bike Valachy! Oblíbený závod horských kol má hned tři novinky, díky nimž si zajezdí nejen zkušení cyklisté, ale i hobíci, děti nebo dokonce příznivci elektrokol. To vše v sobotu 7. září ve Ski areálu Bílá.
    Karlovy Vary přivítají 10. srpna maratonský šampionát
    Karlovy Vary se stanou 10. srpna dějištěm jedné z největších cyklistických událostí roku - Škoda Auto Mistrovství ČR v maratonu! Závod ČEZ Karlovy Vary přiláká nejlepší cyklisty z celé republiky, kteří budou bojovat o titul mistra ČR.
    Prima CUP: Objevte kouzlo cyklistiky na závodě ČEZ Sázava
    15. června se ve středočeské Sázavě sejde několik stovek bikerů, aby společně odstartovali 24. ročník závodu ČEZ Sázava. Jeden z nejznámějších MTB závodů u nás nabízí osvědčené trasy, které baví nejen sportovním zážitkem, ale i nezapomenutelnými výhledy.
    keyboard_arrow_up