Nehoda a zranění na kole: jak na získání odškodnění

Cyklistika je naše oblíbená (nejen) letní aktivita. Hezké počasí a upravené cyklostezky nás lákají k projížďce na kole. Avšak někdy se může stát, že jízda na kole skončí nehodou, při které může dojít ke zranění nebo dokonce úmrtí cyklisty.

I když je cyklistika naše radost, mohou bohužel nastat i nepříjemné chvíle. A právě tomuto neradostnému tématu se budeme věnovat v tomto článku. Jak v takových situacích postupovat? Klíčové je znát správný postup, který zraněnému cyklistovi nebo pozůstalým umožní efektivně uplatnit své nároky na odškodnění. Na co byste v takových situacích neměli zapomenout a na co dát pozor?

Nehoda a zranění na kole

Přivolejte policii k nehodě se zraněním

Jakmile se stane dopravní nehoda, při které dojde ke zranění nebo smrti cyklisty, je zásadní ihned zavolat záchranku a samozřejmě PČR. Policisté na místě zaznamenají podrobnosti o nehodě, což je klíčové pro další vyšetřování a proces odškodnění. Získáte tím oficiální dokumentaci, tj. Potvrzení o účasti na dopravní nehodě, které slouží jako důkaz při řešení nároků na odškodnění.

Vyšetřování dopravní nehody policií

Pokud dojde k dopravní nehodě a tato nehoda způsobí vážné zranění nebo smrt cyklisty, je většinou proti viníkovi nehody zahájeno trestní řízení. Zraněný cyklista nebo jeho pozůstalý by se měli aktivně zajímat o průběh trestního řízení, protože jakékoli určení spoluodpovědnosti poškozeného za nehodu může vést ke snížení odškodnění od pojišťovny viníka. Pozůstalý nebo poškozený cyklista mohou být v trestním řízení zastoupeni advokátem, který má podle trestního řádu řadu práv k ochraně jejich zájmů.

Nehoda a zranění na kole

Odškodnění zranění cyklisty

Cyklista, který v důsledku nehody utrpěl zranění, má právo na různé formy náhrad odškodnění újmy na zdraví. Proces získávání odškodnění pro cyklisty bývá komplexní a zahrnuje více typů náhrad, které jsou určené pro různé účely a jsou uplatňovány v různých fázích získávání celého procesu. Nejčastěji se v souvislosti s dopravní nehodou cyklisty jedná o tyto typy náhrad:
  • Bolestné – Tato náhrada pokrývá bolest způsobenou nehodou. Lze ji uplatňovat ihned po první lékařské prohlídce nebo po propuštění z nemocnice. Pokud je potřeba v průběhu léčby další reoperace, lze požádat o dodatečné bolestné.
  • Trvalé následky (ztížení společenského uplatnění) – Toto odškodnění se týká dlouhodobých zdravotních problémů. Obvykle se určuje až po roce od nehody, kdy se zdravotní stav stabilizuje. Výše odškodnění závisí na rozsahu zranění a rozsah trvalých následků určuje odborný znalec.
  • Ušlý výdělek – Jestliže zaměstnaný cyklista nemůže kvůli nehodě pracovat, má právo na náhradu za ztrátu příjmů. Toto platí v některých případech i pro živnostníky, ačkoliv neměli vystavenou neschopenku.
  • Náklady léčení – Tato náhrada pokrývá finance, které musel cyklista vynaložit za léky, zdravotnické materiály nebo třeba fyzioterapie.
  • Cestovné – Pokrývá například náklady na PHM a opotřebení auta, pokud zraněný cyklista musí jezdit do zdravotnických zařízení během léčby zranění.
  • Náklady péče – Pokud se cyklista stane po nehodě nesoběstačným, tato náhrada pokrývá výdaje na jeho péči.
  • Další nemajetková újma.

Samozřejmě kromě uvedených náhrad za zranění může poškozený cyklista požadovat odškodnění věcné škody na kole a věcech.

Nehoda a zranění na kole

Odškodnění smrtelné nehody

Když se stane nehoda a cyklista se střetne s autem, může to skončit velice tragicky. Pozůstalí po cyklistovi, který zemře při dopravní nehodě, mají právo žádat o několik druhů odškodnění:
  • Duševní útrapy – Osoby blízké, jako jsou děti, rodiče, manžel nebo manželka, mohou dostat odškodnění za bolest způsobenou ztrátou blízkého člověka. Jedná se o náhradu nemajetkové újmy. Částka se obvykle pohybuje od 500 000 Kč do 1 200 000 Kč pro každou osobu, výše ale závisí na konkrétním případě. Žádat lze také pro vzdálenější příbuzné.
  • Náklady pohřbu – Jestliže rodina nebo blízká osoba zemřelého zaplatila za pohřeb, může zažádat o odškodnění této částky. To zahrnuje výdaje jako jsou např. hřbitovní poplatky, pronájem hrobu nebo náklady na smuteční hostinu.
  • Výživné pro pozůstalé – Pokud je rodina finančně závislá na zemřelém, mohou vyživované osoby požádat o výživu, kterou by jim zemřelý pravděpodobně poskytoval. Toto odškodnění pokrývá rozdíl mezi předpokládanými příjmy zesnulého a dávkami důchodového zabezpečení, které rodina dostane.


Kdy a kde uplatnit odškodnění

Pokud není cyklista během vyšetřování dopravní nehody shledán vinným, má obvykle právo na náležité odškodnění. Když dojde k dopravní nehodě, ve které cyklista utrpí zranění nebo kvůli níž zemře, má on nebo pozůstalý několik možností, jak dosáhnout adekvátního odškodnění.

Nezapomínejme, že jako cyklisté nejsme na silnicích sami.
Buď může odškodnění požadovat přímo od viníka nehody nebo má možnost se obrátit na pojišťovnu viníkova vozidla v rámci tzv. povinného ručení. Tento postup, který umožňuje zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, představuje rychlejší a jednodušší způsob získání odškodnění než žádání o odškodnění přímo od viníka nehody.

Nehoda a zranění na kole

Rady a tipy k úspěšnému odškodnění

Jaké jsou rady a tipy k úspěšnému odškodnění:
  • Pokud viník nehody nabídne cyklistovi finanční odškodnění, které je nad rámec běžného odškodnění, je velmi důležité sepsat o tomto písemnou dohodu. V dohodě by mělo být důrazně specifikováno, že tato finanční kompenzace je nad rámec běžného odškodnění a nezahrnuje se do odškodnění z povinného ručení. Pokud by se tak nestalo, pojišťovna může použít tuto částku k pokrytí standardního odškodnění. To by znamenalo započtení částky a zraněný cyklista by získal méně finančních prostředků, než by původně předpokládal.
  • Bez právní pomoci je postup odškodnění v rukou pojišťovny. Ta poškozeným zasílá formulář, podle kterého se počítá výše bolestného a obvykle také trvalých následků. Zraněným cyklistům se řekne, že tento dokument má vyplnit jeho ošetřující lékař, který však často nemá zkušenosti ani odbornou přípravu ke stanovení správné výše bolestného. Je tak výhodné využít k ohodnocení zdravotního stavu bolestného a trvalých následků specializovaného znalce.
  • Ačkoliv se může zdát, že pro získání spravedlivého odškodnění je nutné vyhrát nějaký soudní spor, ve skutečnosti se většina případů odškodnění po dopravní nehodě vyřeší mimosoudně, pokud nehrozí promlčení.

Nehoda a zranění na kole
Nezapomínejme, že jako cyklisté nejsme na silnicích sami. Několik tipů, jak se v provozu chovat jsme přinesli například v článku Jak přežít v provozu, základem by ale měla být obyčejná ohleduplnost. A pokud už k nehodě dojde, dejte si pozor, ať nezapomenete na tipy z tohoto článku.

JUDr. Zbyněk Drobiš, advokát projektu odskodneninehody.cz
Zdroj fotografií: archiv redakce
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
AdvokatDrobis 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Cyklostezky a ohleduplnost: jedeme v tom společně

Cyklostezky a ohleduplnost: jedeme v tom společně

Ohleduplnost je dost obecný a zdánlivě jednoduchý pojem. Co si pod ním představit v souvislosti s jízdou a pohybem po cyklostezkách?
Cyklista nebo zákon – kdo je víc..?

Cyklista nebo zákon – kdo je víc..?

„Pane cyklisto, pil jste..? No, dva kousky jsem si dal, na žízeň, ale to snad nevadí, jedu už jenom tady pár kilometrů domů..? Tak to teda docela vadí, a proč vlastně jedete po silnici, když máte hned tady vedle cyklostezku? Tohle vás bohužel vyjde pěkně draho…“ oznamuje přísným hlasem policista cyklistovi, kterého zrovna zastavil k silniční kontrole.
Tepelné trauma u sportovců: velké letní nebezpečí

Tepelné trauma u sportovců: velké letní nebezpečí

Léto je bezesporu jedním z neoblíbenějších a nejočekávanějších období pro většinu cyklistů. Přináší nám dlouhé, teplé dny a řadu nových možností, jak trávit volný čas. Sport v letním období s sebou přináší spoustu příjemných zážitků, ale i rizik.
keyboard_arrow_up