Test: dresy Craft - od aera po cargo

Už nějakou dobu mám možnost jezdit v dresech Craft. A protože střídám cyklistické disciplíny a málokteré dvě mé vyjížďky si jsou podobné, najdou u mě uplatnění i různé typy dresů.

Vybrat cyklistický dres není jen tak a ve hře může být mnoho faktorů. Pokusím se teď na srovnání těchto tří kousků ukázat, co si je možné od dresů přát, co se mi osvědčilo a pro jaké vyjížďky se jednotlivé dresy hodí.


CRAFT ADV Aero: rychlost především

Jedním ze symbolů silniční cyklistiky, aspoň jak to vnímám já, je upnuté oblečení. Žiletkář ve volných kraťasech a tričku vypadá minimálně zvláštně. Vlastně nevím, jestli jsem v posledních letech nějakého takového potkala. Důvod je jednoduchý: na silnici hraje rychlost hlavní roli a plandavé oblečení vám ji rozhodně nepřidá. Takže i chlapi, kteří se jinak stydí si i zakasat tričko do kraťasů, vyrážejí na silničky vcucnutí do elastických bibek a úplého dresu. A holky to mají úplně stejně. Proč na sobě nechat něco vlát, když má padnoucí aero dres tolik výhod?

CRAFT ADV Aero
A jaké výhody to jsou? Aerodynamika má v základu docela jednoduchá pravidla. Když vás vzduch hezky “obteče” a nic navíc mu nestojí v cestě, nemůže vás to ani zbrzdit. Výhodou aero dresů je tak minimalizace odporu vzduchu, takže za míň námahy získáte větší rychlost. A to tento dres splňuje skvěle. Když ho vytáhnete ze skříně, možná budete chvíli pochybovat, jestli se do něj vůbec můžete vejít. Můžete. Dres vás tak nějak “vcucne”, ale ne nepříjemně, naopak.

CRAFT ADV Aero test
Protože je dres určený primárně do letních dní, je látka velmi lehká (má nízkou gramáž) a prodyšná. Materiál navíc velmi rychle schne a tím, že máte dres opravdu těsně na sobě i skvěle odvádí pot a měl by navíc mít i chladivý efekt.

CRAFT ADV Aero review
Zajímavé jsou rukávy, které jsou řešeny kanálky pro nižší odpor vzduchu. Navíc jsou dlouhé, skoto po lokty, a úplné, takže ani ty nikdy neplandají. A zároveň ani neškrtí, protože na konci nemají žádný šev. Ani lepený. Navíc se mi líbí, že kanálky na rukávech jsou v hezkém kontrastu s hladkou látkou těla dresu.

CRAFT ADV Aero recenzeCRAFT ADV Aero

Zip podložený légou a ukončený do ochrany brady proti oděru je tak nějak samozřejmý, doby, kdy jsme si do zipu cvakali kůži na krku už jsou snad pryč. Dres má navíc předtvarovaný límeček, aby vám neodstával ani u krku.

CRAFT ADV AeroCRAFT ADV Aero test

Cílem je hlavně maximální aerodynamika a tomu je přizpůsobená i zadní část dresu. Ta je mírně prodloužená pro optimální pozici na kole a hlavně je zakončená širokou elastickou gumou se silikonovým potiskem na vnitřní straně, která se při jízdě ani nehne a dres tak perfektně drží na místě, i když máte v kapsách věci. Jinak kapsa je na dresu klasicky trojdílná, navíc ale doplněná malou kapsičkou na zip (na klíče, drobné apod.). Kapsy jsou za mě tak průměrně objemné, akorát na svačinku, mobil, kapesníky a lehčí větrovku.

CRAFT ADV AeroCRAFT ADV Aero recenze

Takže kdy ze skříně beru tenhle dres? Když jedu na silnici, venku je teplo, mám v plánu pokusit se jet rychle a nepotřebuju s sebou vézt žádné větší množství věcí.

CRAFT ADV Aero

CRAFT PRO Gravel: zahoďte batohy!

Jestli je pro silničkáře typická honba za časem, mají to gravel jezdci většinou skoro naopak. Nebo alespoň já to tak mám. Gravel je pro mě synonymem toulání po svážnicích, dopravním prostředkem, se kterým můžu kromě hřebenových trailů prakticky kamkoli. A na cyklostezce se nenadřu. Vyrazit se někam toulat s sebou obvykle nese i potřebu vzít s sebou nějaké věci. S batohem to není úplně ideál, ledvinky já nerada, takže jsem tento dres přivítala jako spásu. Proč? Tolik prostoru v kapsách jsem jinde neviděla. Ale popořadě.

CRAFT PRO Gravel
Jde o dres v decentních barvách, který se hodí prakticky ke všemu. Dobře padne na tělo, není to sice úplně aero, ale plandavý pocit taky nečekejte. I tady platí, že střih přímo na tělo přináší dobrý odvod potu, kterému ještě pomáhají panely z Mesh Superlight v podpaží. Materiál dresu je velmi příjemný, takový jemný a meshové části to jen podtrhují.

CRAFT PRO GravelCRAFT PRO Gravel test

Kolem krku a v zátylku je dres hezky vytvarovaný a ukončený lepeným švem, takže nikde nic neřeže a neškrábe. Ani konce prodloužených rukávů nijak neškrtí a i ve vyšších teplotách nemáte pocit, že se v dresu uvaříte. Na léto úplně ideální společník.

CRAFT PRO Gravel recenzeCRAFT PRO Gravel review

Teď ale k tomu, co mě na dresu zaujalo nejvíc. Spodní část dresu je vepředu zakončena lepeným švem a vzadu širokou gumou se silikonovým potiskem. Právě silikon zajistí, že se dres ani nehne, i když máte plné kapsy.

CRAFT PRO GravelCRAFT PRO Gravel test

A teď přichází to “tadáá”. Vzadu najdete trojdílnou kapsu (na tom by nic zvláštního nebylo) z Mesh Superlight (to už zajímavé je, protože je kapsa lehoučká a dobře větrá), malou kapsičku na zip (na klíče a drobné ideální), ale taky velkou síťovanou kapsu na gumu. Ta je v celé šířce trojkapsy, takže jde o opravdu velký a velmi flexibilní prostor pro uložení čehokoli.

CRAFT PRO GravelCRAFT PRO Gravel review

A kdyby vám nestačily všechny tyhle kapsy vzadu, vepředu najdete ještě jednu meshovou náprsní kapsu. A kdyby ani to nestačilo a přeci jen jste se rozhodli vzít i batoh, na ramenou je silikonový potisk, aby se vám batoh nevozil. To jsem ale nezkoušela, myslím že objem všech těch kapes je zhruba stejný jako objem mého cyklobatohu…

CRAFT PRO GravelCRAFT PRO Gravel recenze
CRAFT PRO Gravel testCRAFT PRO Gravel

A jaká je nevýhoda dresu? Znáte prostor uvnitř dámské kabelky? Skrývá v sobě obvykle nečekané množství nečekaných věcí a i pro majitelku nebývá jen tak se v něm vyznat. Já jsem v poměrně krátkém čase schopná vytvořit podobný ekosystém i v kapsách tohoto dresu, takže když dojedu domů, dost nevěřícně na mě koukají, co vše z kapes vytahuju… Tedy tip pro majitelky: zkuste si udělat systém v tom, do které kapsy co strkáte, jinak strávíte polovinu vyjížďky šátráním po kapsách a hledáním toho, co zrovna potřebujete.

CRAFT PRO Gravel

CRAFT ADV Endur Graphic: funkční univerzál

Pokud jste se nepoznali ani v aero dresu, ani v gravelovém cargo dresu, mám pro vás tip na spolehlivého univerzála, u kterého si navíc můžete vybrat z mnoha designů. Já jsem zvolila tento poměrně geometrický s ekologickým podtextem, ale na výběr je mnoho dalších.

CRAFT ADV Endur GraphicCRAFT ADV Endur Graphic test

Možná se budu trošku opakovat, ale i tento dres má ergonomický střih a je tak dost na tělo, aby fungoval odvod potu. Zároveň materiál rychle schne a má chladivý efekt. Pokud jsem u předchozího dresu psala o meshových panelech, tady jich najdete ještě víc a luxusní větrání je zajištěno.

Meshová síťovina je na bocích, z vnitřní strany rukávů i v zadní části dresu. Mesh je dokonce i na koncích rukávů. Já mám tento materiál moc ráda, je super příjemný a lehoučký. Jeho jedinou nevýhodou z mého pohledu je, že se snadno “chytne očko” - tím, že je materiál síťovaný, stačí zavadit třeba o suchý zip a očko je venku. Tak jen trošku pozor (obzvláště platí při praní).

CRAFT ADV Endur GraphicCRAFT ADV Endur Graphic recenze

Dres je stejně jako předchozí modely celorozepínací, pod zipem je léga a pod bradou ochrana proti oděru. Tento dres má o trošku vyšší límec, hlavně vzadu. To je fajn, když nechcete aby vás ofouklo. A co se týká spodní části a zad, jde o klasiku - dole stažení do gumy, vzadu klasicky trojitá kapsa a malá kapsička na zip (tyhle kapsičky na zip opravdu oceňuju, protože ztratit na vyjížďce klíče není příjemný zážitek…).

CRAFT ADV Endur Graphic testCRAFT ADV Endur Graphic review

Tento dres je za mě spolehlivý univerzál, který se neztratí na silnici, gravelu ani MTB. Dá se vzít jak k bibkám, tak k volným kraťasům a nebudete vypadat divně. Díky meshovým panelům je velmi příjemný.

CRAFT ADV Endur GraphicCRAFT ADV Endur Graphic

Pro koho který?

Dresy, které jsem v tomto testu srovnávala vlastně moc srovnávat nejdou. Každý je totiž určený pro jiné ježdění. V CRAFT ADV Aero nalovíte KOMy, s CRAFT PRO Gravel se nemusíte bát celodenního toulání, během kterého budete v pohodlí a uvezete všechny zásoby, s CRAFT ADV Endur Graphic oslníte designem a můžete si troufnout na cokoli.

CRAFT ADV Endur Graphic test
Abych nezapomněla, u všech dresů jsem přeskočila třeba to, že mají reflexní prvky (to už beru celkem jako samozřejmost) a Craft je navíc všechny vyrábí z recyklovaných materiálů. Ani s jedním z nich nešlápnete vedle a s klidným srdcem můžu říct, že v mém cyklošatníku jim patří čelní pozice. Tak vzhůru do cyklistických letních dnů!
Zdroj fotografií: Jiří Bělák
info
Testy a představení produktů se realizují s produkty a materiály zapůjčenými od dovozce dané značky nebo z MTBIKER shopu. Jejich obsah a závěr je subjektivním názorem autora.
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
ZuzaChol 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Test: CTM Rovay – multifunkční záležitost

Test: CTM Rovay – multifunkční záležitost

Je to dres? Nebo funkční tričko? Po delší době testování bych řekl, že nejen funkční, ale možná dokonce multifunkční kousek do tvého sportovního šatníku.
Dámské oblečení - vše pro něžné pohlaví PR článek

Dámské oblečení - vše pro něžné pohlaví

Dámská výbava má svá specifika a nejde jen o odlišné barvy. Který pohodlný kousek si vybereš?
Cyklistické kraťasy - aero i svoboda pohybu PR článek

Cyklistické kraťasy - aero i svoboda pohybu

Pro každou cyklistickou disciplínu jsou typické jiné kalhoty, každý cyklista od nich očekává něco jiného. Bude to obtažený aero model, nebo maximálně pohodlné volné šortky?

Výběr z produktů

keyboard_arrow_up