Od základu: Jezdit sám, ve dvou nebo v „balíku“?

Chceš být vlk samotář, mít pravidelného parťáka nebo se rovnou přidat do balíku? Všechno má své výhody i úskalí.

Silniční cyklistika byla vždy týmovým sportem. Strategie a domestici, to se do našich životů až tak nepřenáší, ale nechat si někým rozrážet vzduch, to je už příjemnější představa. Přesto mnoho lidí dává přednost ježdění o samotě, maximálně ve dvojici či trojici. Každý styl ježdění má svá specifika a pokud se nemůžeš rozhodnout, který bude pro tebe ten pravý, možná ti pomohou i následující řádky.

Nejjednodušší cesta?

Jezdit sám je na první pohled nejjednodušší forma cyklistiky. A myslím, že většina lidí začínala právě takhle. Pokud jezdíš sám, jsi pánem (nebo paní ) vlastního času. Tvoje trasa, tvá pravidla, jezdíš přesně tehdy, kdy ti to vyhovuje. Já se například mnohokrát rozhodnu z minuty na minutu, že se jedu provětrat. A navíc jezdíš způsobem, který ti vyhovuje.

Někdo má rád, když mu nové cestičky ukáží kámoši, někdo má zas nos zabořený do mapy a raději objevuje na vlastní pěst. Někdo se stále zastavuje a fotí, jiný je „dříč“ a při večerním výjezdu si potřebuje dát pořádně do těla. Já jsem si například sám na sobě všiml, že zejména při ježdění o samotě už časem kroutím automaticky nohama a ponořím se do vlastních myšlenek. A člověk má hned jakési lepší nápady a domů se vrátí mentálně svěží.

sólo jazda, sólo výjazd
Otázkou ale je, co „fyzička“? Jezdit sám znamená odtáhnout si všechno za své. A čím delší trasa, tím je to, logicky, obtížnější. Toto mohou někteří lidé ale naopak brát jako super trénink a když potom přijdou do skupiny, najednou budou létat. Jezdit sám je o něco náročnější i psychicky.

S parťákem se vždy dá pokecat, dokáže namotivovat, ale pokud jede člověk nějakou dlouhou trasu o samotě, po 150 kilometrech už toho začíná mít fakt plné kecky… A třetí věcí je bezpečnost. Eventuální pád bez parťáka znamená, že pomoc přijde mnohem později. Tuplem pokud nevymetáte hlavní tahy a cílíte spíše na zapomenuté cestičky.

sólo cyklista

Rameno na rameno

Jízda v „balíku“ je pro některé kouzelným způsobem socializace, pro někoho zase jen zkouškou nervů a ostražitosti. Bez mučení se přiznám, že patřím do druhé skupiny. Začněme raději pozitivy. Jak už jsem zmínil, největší výhodou pelotonu přece je, že jedete v pelotonu! Spousta lidí znamená mnoho možností, za koho se schovat. Stejně tak vyšší průměrnou rychlost při podobné námaze, jelikož se nejčastěji na čele střídá. Pokud tedy potřebujete potrénovat intervaly, i toto je jedna z možností.

Zkušenější parťáci zároveň znamenají, že se dozvíte spoustu zajímavých tipů a vychytávek. Od těch důležitějších, že je třeba pravidelně přijímat sacharidy, až po ty nepodstatné, že čepičky na ventilky nepatří a plastové „talíře“ za kazetu už vůbec ne. A co je nejdůležitější, v pelotonu je vždy větší zábava!

skupinová jazda, komunitná jazda, peletón
V dnešní době se již pořádá nespočet různých klubových či komunitních výjezdů. Ne všechny jsou pro každého. Zacílit je třeba právě na ty, které jsou otevřeny i začátečníkům (obvykle nesou kouzelný název „no-drop jízda“) – jinak můžete zůstat nepříjemně překvapeni, když přijedete do opravdu výkonné skupinky a po 10 km vás utrhnou.

Jezdit výsadně ve skupině není moudré, z tréninkového hlediska se tak člověk sotva posune.

Pokud se chystáte na jízdu ve skupině, je třeba se připravit na mírně klaustrofobický pocit. V případě, že jste byli navyklí jezdit o samotě, bude možná příjemnější místo u krajnice. Ať už se ocitnete na jedné či druhé straně, je třeba počítat s dalším faktorem, a tím je neprůhlednost. Ve skupině je řádově důležitější ovládat „znakovou řeč“, kterou cyklisté používají, ukazovat zpomalení, díry. Přes cyklistu před vámi toho opravdu není moc vidět a výsledkem při nepozornosti může být defekt, v horším případě pád. Samozřejmě není radno zapomínat ani na předpisy - podle českých zákonů mohou jet cyklisté jen za sebou, nikoli vedle sebe.

skupinová jazda
Kompromisním řešením je jízda v menší skupině dvou-tří lidí. Pokud dokážete najít kamarády, kteří jsou výkonnostně zhruba podobní jako vy, o to lépe. Koneckonců, čím více lidí se snaží sladit, tím obtížnější to je. Zároveň, a nevím, jestli jste si toho všimli i vy, mám někdy pocit, že ve větších skupinkách se zkrátka vždy najde pár lidí, kteří se chtějí předvádět. A to cyklisté, kteří teprve se silniční cyklistikou začínají, asi nepotřebují zažívat…

skupinový výjazd, skupinová jazda, pelotón
A jak vypadá ideální situace? Pokud je ta možnost, asi oba způsoby střídat. Není úplně moudré jezdit výsadně ve skupině, neboť z tréninkového hlediska se člověk sotva posune. Ale zároveň je fajn se někdy trochu socializovat a nabrat nové kámoše. Klidně doplňte do komentářů své zkušenosti, případně další pro a proti ježdění o samotě či v „balíku“.

Seriál „Od základu“

Zdroj fotografií: archiv redakce
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
LukasHarant 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Od základu: A co na té silniční cyklistice vlastně vidíš?

Od základu: A co na té silniční cyklistice vlastně vidíš?

Proč vlastně se silniční cyklistikou začít a co je v začátcích důležité? Odpověď možná najdeš v článku.
Od základu: Nové vs. bazarové kolo

Od základu: Nové vs. bazarové kolo

Vybíráte si kolo? V tomto článku vám zkusíme poradit, jestli se více vyplatí koupit nové nebo použité.
Od základu: Jak se zlepšit a získat sebevědomí - 4 techniky, které musíš ovládat

Od základu: Jak se zlepšit a získat sebevědomí - 4 techniky, které musíš ovládat

Horská cyklistika má různé podoby. Se správně zvládnutou technikou jízdy můžeš projet i ty nejnáročnější úseky – pojďme zjistit, jak na to.
keyboard_arrow_up