Od základu: Mých TOP 5 investic do silniční cyklistiky

Máme kolo, jezdíme, ale časem cítíme, že by to chtělo krok vpřed. Do čeho se vyplatí v silniční cyklistice zainvestovat?

Když jsem si kupoval své první silniční kolo, říkal jsem si, že na něm pojezdím tak deset let a pak si pořídím nějaký pěkný karbonek. Do 3 let jsem už brázdil cesty na mém SUPu. Kdysi jsem považoval Sigmu s 23 funkcemi za svůj strop. Uběhly dva roky a najednou se na mém představci objevilo Wahoo.

Člověk nabíráním kilometrů získává zkušenosti, preference. Cykloprůmysl mu zase pod nohy „hází“ množství pokušení a lákadel. Otázkou zůstává - co se nejvíce vyplatí?

1. Garmin Varia

Myslím, že první bod žádného zaběhnutého cyklistu nepřekvapí. Představení Varie ještě jako drobné krabičky bez světla bylo jednoznačným milníkem v cyklistickém světě. Tento kouzelný přístroj od té doby ušel kus cesty a nejnovější verze má dokonce zabudovanou kameru. Já jsem už několik let šťastným vlastníkem třetí generace a popravdě tohle byl hlavní důvod, proč jsem investoval i do GPS přístroje. Důvodů je několik:
  • lepší přehled o situaci za cyklistou - po spárování s cyklopočítačem se na jeho obrazovku promítá počet aut, odhadnout lze i jejich rychlost či vzdálenost. Samozřejmě, Garmin v tomto (bohužel) není neomylný. Několikrát se mi stalo, že mě znenadání předjelo auto, které jsem na displeji neviděl. Naopak, v jiných případech se může zbláznit, když mi někdo jde v háku.
  • vysoký světelný výkon – pokud mě paměť neklame, Varia má „dostřel“ až někde na úrovni půl kilometru. Každopádně, každý, kdo si radarem někdy omylem zasvítil do očí, bude souhlasit s jediným – pravděpodobně překonává většinu na trhu dostupných světel. V tomto ohledu je třeba brát při skupinové jízdě ohled na ostatní, pokud vám bude tři hodiny něco takového blikat před očima, nebude to moc příjemné…
  • řidiči si mě dřív všimnou – a to pravděpodobně za každých podmínek. Varia mění intenzitu i mód blikání například i podle toho, jakou rychlostí se auto blíží. Pokud jsme kdysi rozebírali dilema „černý dres ano nebo ne?“, s Variou se nebojím jezdit i v tmavších barvách. Přestože si stále stojím za tím, že jasnější dresy jsou obecně vhodnější.

bicykel sup, garmin varia, mtbiker fľaša
Pokud jsem zmiňoval spojenou investici do radaru a zároveň do cyklopočítače, dá se to obejít (pokud by se někomu součet cen zdál už příliš). K Varii lze stáhnout appku do mobilu a pokud na kole vozíte sluchátka, necháte si posílat zvukové signály přímo do nich. Pravdou ale je, že není třeba investovat hned do vlajkové lodi – seznam zařízení kompatibilních s tímto přístrojem se v poslední době poměrně rychle rozrůstá. A také to svědčí o jeho popularitě.

2. Karbonová kola

Pokud jste četli test mého aktuálního kola, tak asi víte, že na kolečka nedám dopustit. V poslední době si často všímám, že lidé řeší dilema: mechanické vs. elektrické řazení? Subjektivně to hodnotím tak, že raději ušetřit na elektřině a tyto peníze následně investovat do kvalitních kol. A není to o hmotnosti.

Já jsem například při přechodu z cca 35 mm hliníkových ráfků na 44 mm karbonové ráfky neušetřil téměř nic. Avšak tuhost při jízdě ve stoje, odezva kola a optimalizované aerodynamické vlastnosti jsou něco, co málokterý hliníkový ráfek dokáže. Dražší kola se také většinou spojují s kvalitnějšími náboji a ložisky. A to dokáže ušetřit nějaký ten wattík.

(Jinak, abych vás zase netahal za nos – pokud materiálově porovnáme stejnou výšku ráfku, i ta úspora na hmotností bývá markantní.)


3. Kalhoty a rukavice

Pojem „kvalitní cyklistické šortky“ se v našem seriálu určitě neobjevuje poprvé. Cyklokalhoty jsou položkou, na které se nevyplatí šetřit. Vím, o čem mluvím, kdysi pradávno jsem jezdil v šortkách z jistého řetězce. No a když jsem si je po letech jednorázově vyzkoušel, nechápal jsem, jak jsem to dokázal.

Samozřejmě, pokud s cyklistikou teprve začínáte, není třeba hned investovat do nejdražšího modelu od Assos – vymoženosti takových kalhot pocítí spíše ti trénovanější. Základem bude správná velikost, dobrý fitting na tělo a v neposlední řadě vložka. Celé je to poměrně individuální záležitost a někdy prostě je třeba zkoušet, než se dopracujete k té své značce/modelu…

Sportful Supergiara
U komfortu ale ještě zůstaneme a přesuneme se na další kontaktní bod. Tak, jak se snažíme tlumit nerovnosti na hýždích pomocí vložky, je třeba je tlumit i na rukou pomocí rukavic. Minimálně při delších jízdách. Tentokrát to bude spíše o sympatiích k určité značce, pokud plánujete dlouhé výlety, vyplatí se poohlédnout po masivnějším polstrování.

4. Kvalitní optika

Kapitolu „být viděn“ jsme již prodiskutovali, nyní přejdeme na kategorii „vidět“. Brýle jsou možná mírně opomíjeným doplňkem, většina lidí si řekne, že stačí i ty za pětistovku. Ano, funkci splní a mají jednu podstatnou výhodu – když je zdemolujete, nebude vám po nich až tak smutno.

Za poslední roky mi rukama prošlo několik brýlí (jmenovitě HQBC, Alpina, Adidas) a ač to asi bude trochu klišé, zakotvil jsem u Oakley. Jednou věcí je ochrana zraku, věřím, že tu splňují všechny, jinak by neprošly normami. Podstatnější je ale přidaná hodnota rozjasňovací funkce (u Oakley je to technologie Prizm), kterou oceňuji vždy, když jezdím v lese.

Populární jsou i fotochromatické brýle, kde se také dostáváme na vyšší cenovky, ale stejně skvěle poslouží při střídání podmínek. Učebnicový příklad, kdy jsem kvalitní brýle ocenil nejvíce, jsou mé někdejší výjezdy do Karpat z Trnavy – nejprve přímé slunce v polích, později šero v lese.

okuliare HQBCokuliare Oakley

5. Plochá řídítka

Možná vzbudím mírnou kontroverzi, ale plochá řídítka za zmínku jednoznačně stojí. V případě, že už investujete do dražšího modelu kola, většinou na něm plochá řidítka nebo celý integrovaný kokpit už naleznete. Pokud ne, lze je samozřejmě koupit i separátně. Proč o tom píšu?

Mám ve zvyku jezdit dlouhé trasy a dlouhými myslím zhruba 200-300 km. Na svém prvním silničním kole jsem měl klasická řídítka s kulatým průměrem, teď už vozím plochá. Stačilo mi jen několik stovek metrů na staré „žiletce“ a ten rozdíl v komfortu byl markantní. Natolik markantní, že bych se zpátky už za žádnou cenu nevracel.

Pokud většinu času strávíte držíc se za páky (případně s rukama opřenýma v jejich blízkosti), získávají taková řídítka výrazně navrch. A to z velmi jednoduchého důvodu – lepší distribuce hmotnosti a tím pádem nižší tlak na nervy v dlani. Kromě toho, aero řídítka bývají nejčastěji vyrobena z karbonu. A to znamená propružování materiálu a s tím opět spojený vyšší komfort.

Ploché riadidlá
A co byste do svých TOP 5 zařadili vy? Elektronickou sadu? Lépe odvalující pláště? Případně výborně odvětranou přilbu? Jak se říká, 100 lidí a 100 chutí – podělte se v komentářích.

Seriál „Od základu“

Zdroj fotografií: archiv redakce
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
LukasHarant 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá
Podobné články
Od základu: A co na té silniční cyklistice vlastně vidíš?
Proč vlastně se silniční cyklistikou začít a co je v začátcích důležité? Odpověď možná najdeš v článku.
Od základu: Jakým drobným i vážnějším přešlapům se vyhnout v silniční cyklistice?
Některé momenty dokážou „zajetým“ silničním cyklistům způsobit vrásky na čele. Jak lépe zapadnout?
Od základu: Krátké vs. dlouhé trasy - strategie, plánování, strava
Silniční cyklistika s sebou přináší rychlost a rychlost s sebou přináší i delší vyjížďky. V čem se liší od těch krátkých?
keyboard_arrow_up