Domácí údržba kola – pro jízdy bez vrzání a praskání

Stejně jako si cyklisté dopřejí po výjezdu příjemnou sprchu, i kolo potřebuje pravidelný „wellness“. A se správným nářadím bude i větší servisní úkon hračkou.

Effetto Mariposa Caffelatex Injektor - 11,99 €

Effetto Mariposa Caffelatex Injektor
Pokud jezdíš na bezdušových kolech, čas od času budeš muset doplnit tmel, aby v případě defektu mělo co díru zacelit. U nahozených plášťů se vyplatí dolévat spíše přes ventily – tento způsob je jednodušší, ale zejména čistší. Tmel ze stříkačky Caffelatex Injektor je do kola vstříknut za pomoci silikonové hadičky, přičemž lze použít koncovku pro auto nebo galuskový ventil. Její MOC je 328 Kč a najdeš ji na našem MTBIKER shopu.

FORCE ALU - 127 €

FORCE ALU montážní stojan
Montážní stojan je naprostým základem pro domácí servis a v mnohém usnadňuje manipulaci s kolem. Hliníkový model od FORCE unese kola do hmotnosti až 30 kg, takže najde uplatnění jak u lehounké silničky, tak i u masivního e-biku. Dvě opěrné nohy zajišťují stabilitu a lze je sklopit pro lepší skladovatelnost. Součástí stojanu je také tyčka pro zajištění řídítek či montážní polička na nářadí. MOC stojanu je 4 049 Kč a najdeš ho na našem MTBIKER shopu.

Lezyne Sport Floor Drive - 43,99 €

Lezyne Sport Floor Drive pumpa
Model Sport Floor Drive patří mezi nejoblíbenější kousky od Lezyne a není se čemu divit – nabízí ergonomii i spolehlivý chod. Ocelové tělo je doplněno výrazným manometrem, na kterém lze odečítat tlak v barech i PSI. Na konci 120 cm dlouhé hadice se nachází hlavice ABS-1 PRO CHUCK. Ta je kompatibilní s autoventilem i s Prestou a je doplněna i ventilem pro odpuštění tlaku. Maximální tlak je 220 PSI, tedy 15 barů. Její MOC je 1 369 Kč a najdeš ji na našem MTBIKER shopu.

microSHIFT XLE H-SERIES - 29,99 €

microSHIFT XLE H-SERIES kazeta
Tato 11rychlostní kazeta z dílny microSHIFT je vhodná především na horská či gravel kola a vyznačuje se dlouhou životností. Vděčí za ni zejména výrobnímu procesu oceli, která je vícestupňově tepelně zpracována. Tím pádem zvládá i vyšší točivý moment elektrokol či namáhání v obtížném terénu. Je kompatibilní s HG ořechy a dostupná ve třech různých rozsazích ozubení. MOC jednoho kusu je 799 Kč a najdeš ji na našem MTBIKER shopu.

Park Tool PT-CN-10 - 46,99 €

Park Tool PT-CN-10 kleště
Přestože se trendy ve vrcholové cyklistice ubírají jasným směrem, stále se mezi námi nachází mnoho „klasiků“, kteří nedají dopustit na mechanické řazení a ráfkové brzdy. Tím pádem je třeba čas od času vyměnit lanka i bowdeny a zde přicházejí na scénu kleště z dílny Park Tool. Kromě ergonomické rukojeti a kvalitního zpracování zajisté zaujmou i drobnosti, jako například drážka pro zacvaknutí koncovky lanka. MOC kleští je 1 319 Kč a najdeš je na našem MTBIKER shopu.

Vortex PIVOT - 54,99 €

Vortex PIVOT momentový klíč
Momentový klíč při domácím servisu ocení každý cyklista – „protočený“ šroub dokáže nadělat na čele mnoho vrásek. Vortex Pivot disponuje rozsahem momentů 2 – 14 Nm, které jsou nastavitelné pomocí otočné koncovky s pojistkou a vystačí na drtivou většinu šroubů na kole. V balení se kromě samotného kalibrovaného klíče nachází i několik torxů a imbusových nástavců či prodlužovací nástavec. Cena setu je 1 509 Kč a najdeš ho na našem MTBIKER shopu.

Unior klíč na pedály 3 in 1 - 22,99 €

Unior klíč na pedály 3 in 1
Přestože pedály plní na každém kole stejný úkol, ne vždy se i stejným způsobem upínají. MTB pedály nejčastěji namontuješ 6 mm imbusem, silniční za účelem nižší hmotnosti pedálu dokonce až 8 mm imbusem. A starší kousky? Tam to jisti stará dobrá „patnáctka“. A jak s tím souvisí tento klíč? Najdeme na něm všechny tři klíče najednou. Takže ať už budeš chtít namontovat nebo demontovat jakékoli pedály, stačí ho mít vždy po ruce. Jeho MOC je 609 Kč a najdeš ho na našem MTBIKER shopu.

Bleedkit Premium Shimano - 19,79 €

Bleedkit Premium Shimano odvzdušňovací sada
Kromě výměny kotoučů či destiček je třeba brzdy jednou za čas i odvzdušnit, jinak se může dostavit nepříjemný efekt „zvadlých“ brzd. K tomuto účelu slouží odvzdušňovací sada, přičemž tato konkrétní zahrnuje dvě stříkačky, 7 mm klíč na pojistný šroub, vymezovač na pístky, náhradní O-kroužek, pásku a rukavice. Lze jej použít na všechny brzdy Shimano vyrobené v roce 2012 a později. MOC setu je 499 Kč a najdeš ho na našem MTBIKER shopu.

Longus CONNECT 2v1 - 8,89 €

Longus CONNECT 2v1 kleště
Drtivá většina řetězů se již dnes pojí rychlospojkou – je to elegantní a opětovně použitelné řešení. A přestože je spojení nebo rozpojení řetězu za pomoci rychlospojky daleko jednodušší ve srovnání s nýtováním, i tak je třeba nářadí. Za pomoci kleští CONNECT lze spojku nasadit i demontovat jednou rukou. Pogumovaná madla svou strukturou zajišťují, že kleště nebudou v rukou klouzat. Jejich MOC je 325 Kč a najdeš je na našem MTBIKER shopu.

Ještě více servisního nářadí najdeš na našem MTBIKER shopu.
Zdroj fotografií: archiv redakce
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
Podobné články
Výbava do náročných podmínek - bez problémů ve sněhu i blátě PR článek
Počasí si z nás dělá poslední týdny dobrý den a zažíváme bláznivé podmínky - sníh, déšť i bláto. Jakou výbavu zvolit do takového počasí?
Pohon a řazení – očisti, namaž, upgradni PR článek
Mezi „spotřebáky“ na kole patří i různé části pohonu, některé vydrží kratší dobu, jiné déle. Přinášíme několik tipů, po kterých můžete sáhnout.
Výbava na dlouhé výlety - vzhůru za dobrodružstvím PR článek
Každé správné dobrodružství ale vyžaduje i technickou přípravu. Co by nemělo chybět?
keyboard_arrow_up