Test: Vittoria Mezcal XCR a Barzo XCR – můžeš se spolehnout

Pláště jsou spotřební zboží. Ani ten nejlepší nevydrží věčně, takže jednou za čas musíme pořídit a obout nové. A protože je plášť jednou z nejdůležitějších součástí kola, tak se vyplatí vybrat si dobře. Obutí totiž funguje jako jediný kontakt kola s terénem, silnicí, podkladem po kterém jedete.

Podělím se s vámi o mé zkušenosti s plášti Vittoria Barzo 29x2,35 XCR 4C G2.0 a Vittoria Mezcal III 29x2,35 XCR 4C G2.0. A zkušenosti to jsou docela intenzivní. Pláště jsem nahodil dva dny před Salzkammergut Trophy, a když nebudu počítat krátkou projížďku hned po nahození, tak Salzka byla moje první jízda na těchto pneu. Takže typický křest ohněm. Jaký terén pláště zvládly, to můžete vidět v tomto videu.

Vittoria BarzoVittoria Mezcal

Pro lepší orientaci si nejdřív pojďme vysvětlit zkratky a údaje, které na pláštích najdeme. Takže XCR znamená XC Racing, tedy plášť je vhodný na závodní jízdy. Většinou to znamená, že směs, ze které je plášť vyroben, je přizpůsobena tomu, aby se maximálně projevily dobré vlastnosti pláště, jako je grip, zrychlení, brzdná dráha, ale na úkor životnosti.

Stabilní a odolný i v náročných podmínkách.
Ale označení 4C G2.0, to je informace o tom, že plášť je vyroben ze čtyř směsí pryžových materiálů a jednou z nich je inovovaná Grafen 2.0 směs pro, cituji, „ještě vyšší odolnost, delší nájezd a maximální grip za mokra“ (slova výrobce Vittoria). Je to jedinečná pryžová směs obohacená nanočásticemi od Vittoria, která nemá žádné kompromisy. Grafen 2.0 nabízí vedle dobře známých vlastností směsi G+, jako je nízký valivý odpor, přilnavost za sucha a celkovou odolnost, navíc i maximální přilnavost v mokrých podmínkách.

Výrobce dále uvádí, že plášť má kevlarovou patku, TPI 120 (počet textilních vláken kostry na čtvereční palec, souvisí to s odolností pláště proti defektu) a odlehčený skinwall bok pláště. Zkratka tan/blk/blk uvádí barevnou kombinaci pláště. Pláště jsou TLR, to znamená tubeless ready, tedy připraveny pro bezdušové použití.

plášte Vittoria Mezcal a Vittoria Barzo
A teď už konečně trochu té praxe. Pláště mi byly doručeny v pečlivě vystlané krabici a byly v ní poskládané do otevřených kartonových kapes, na kterých byly uvedeny základní údaje o každém z plášťů a přepásané plastovou páskou s nápisem Vittoria.

První opravdu silný dojem na mě pláště udělaly, když jsem je nahazoval na kolo. V tomto smyslu bych všechny pláště, co na trhu jsou, rozdělil do 3 kategorií. Pláště, které zvládnu nahodit rukama bez nářadí, potom pláště, u kterých si musím více či méně pomoct montpákama… no a třetí kategorie, to jsou tyto pláště Vittoria.

Opravdu jsem se pořádně zapotil, než jsem je na ráfek dostal, sprostých slov padlo opravdu dost. Takže s tím počítejte - nepůjde to úplně hladce. Ale na druhou stranu, když se mi podařilo narvat je na ráfky, šlo už vše jako po másle. Nahození do patek přes booster napoprvé, jen jsem nalil tmel a od té doby drží. Nemusím ani dofukovat.

Vittoria MezcalVittoria Mezcal test

Jak už jsem psal, pláště jsem obul těsně před jedním z nejtěžších evropských závodů. Dopředu Barzo, který má hrubší vzorek a dozadu Mezcal, který je rychlík. Na trase dlouhé 209 km se vystřídaly všechny možné druhy povrchů a terénů, „díky“ nočnímu dešti jsme projížděli blátem, vodou, mokrou i suchou šotolinou, po mokrých kamenech a kořenech nahoru i dolů a dost kilometrů i po asfaltu.

Na výběr bylo kromě sněhu a ledu snad úplně všechno. No a po „Salzce“ jsem tuto kombinaci jezdil i na dalších závodech a samozřejmě i při tréninku. Neměl jsem důvod měnit, protože to prostě fungovalo. A moje soukromé poznatky k plášťům?

kolo s plášti Vittoria Mezcal a Vittoria Barzo, Vittoria recenze

Vittoria Barzo

Barzo na předním kole je fakt dobrý univerzální plášť. Vzor je hrubší, což mi vepředu vyhovuje, knoby jsou rozmístěné do formací ve tvaru písmene „V“, což zajistí slušné odvalování a ty krajní dobře drží v zatáčkách na mokru i na suchu. Nestalo se mi, že by předek v zatáčce nebo při výjezdu třeba po mokrých kořenech nebo šutrech „ujel“ a po několika desítkách testovacích kilometrů jsem se mu naučil věřit.

Plášť je stabilní a odolný i v náročných podmínkách. Knoby jsou navíc rozmístěny tak, že mají skvělé samočistící schopnosti, i to jsem měl možnost důkladně otestovat. Takže k plášti Barzo nemám po dvou měsících intenzivního ježdění v náročných podmínkách výhrady.

Hmotnost pláště v rozměru 29x2,35“ je dle výrobce 725 g.

Vittoria Barzo

Vittoria Mezcal

Obecně panující názor, že Mezcal není dobrý plášť do bláta a mokra, si s klidným svědomím dovolím popřít. Je dobrý i v těchto podmínkách. Ne nejlepší, ale dobrý. Minimálně tato 3. verze s označením XCR G2.0.

Já jsem ho obul na zadní kolo, a když jsem v Rakousku po celonočním dešti vyjel na trať, čekal jsem bruslení, které se ale nekonalo. A držely i ve výjezdech. I v těch strmých a na mokrých kořenech a šutrech. Občasné drobné proklouznutí řadím spíš mezi mé jezdecké chyby.

Samozřejmě jeho hlavní přínos se projeví díky střední části vzorku, ve které na sebe jednotlivé knoby téměř navazují, v rychlých suchých pasážích. Tam umožňuje jet rychle s nízkým valivým odporem. Problém byl jen v opravdu prudkých blátivých sjezdech, kde by ale klouzal každý XC plášť a paradoxně i na suchu v ostrých zatáčkách na nezpevněném povrchu projížděných v náklonu, kde mi na brzdě zadek občas lehce ustřelil.

A pro zachování objektivity nebudu tajit ani skutečnost, že na slovenském Horalu se mi Mezcal, i přesto, že bočnice jsou zesílené příměsí grafenu, podařilo prorazit způsobem, který moji jízdu na tomto závodě ukončil. Ale trasa Horalu je v některých úsecích opravdu hodně rozdrncaná a kamenitá a stačí blbě trefit šutr… Defektů tam bylo spousta. Já jsem Mezcalu dal druhou šanci, obul jsem ho znovu a jezdím na něm zase bez problémů i těžké terény.

Hmotnost pláště v rozměru 29x2,35“ je dle výrobce 725 g.

Vittoria Mezcal
Samozřejmě pro využití výše uvedených dobrých vlastností plášťů je důležité vychytat i správné tlaky, o tom už bylo napsáno mnoho. Mě se osvědčilo pumpovat na 1,8 – 2 atmosféry na obou kolech a určitě se hodí vložit insert, aspoň dozadu.

A poznámka na závěr - vždycky je lepší na nových pláštích něco odjezdit, než se na nich postavíte na start závodu. Je dobré vědět, co od nich můžete čekat. Jak se chovají v zatáčkách, v blátě, na kořenech, kolik toho udrží, než si ustelete. Takže obouvat pláště, které nemáte vyzkoušené, těsně před závodem, to není moc rozumné. Mě ten risk s plášti Vittoria Barzo a Vittoria Mezcal naštěstí vyšel, fungovaly výborně. Ale vždycky to nemusí vyjít…

Na MTBIKER shopu najdete Vittoria Barzo za 54,90 € a Vittoria Mezcal za 54,90 €.
Zdroj fotografií: archiv autora
info
Testy a představení produktů se realizují s produkty a materiály zapůjčenými od dovozce dané značky nebo z MTBIKER shopu. Jejich obsah a závěr je subjektivním názorem autora.
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá
Podobné články
Domácí údržba kola – pro jízdy bez vrzání a praskání PR článek
Stejně jako si cyklisté dopřejí po výjezdu příjemnou sprchu, i kolo potřebuje pravidelný „wellness“. A se správným nářadím bude i větší servisní úkon hračkou.
Výbava do náročných podmínek - bez problémů ve sněhu i blátě PR článek
Počasí si z nás dělá poslední týdny dobrý den a zažíváme bláznivé podmínky - sníh, déšť i bláto. Jakou výbavu zvolit do takového počasí?
Pláště a výbava do náročných podmínek – ani počasí tě nezastaví PR článek
Pokud patříš mezi bikery, kteří jezdí bez ohledu na to, jestli se práší, celý bike bude obalený blátem nebo venku padá sníh, musíš zvolit vhodný „setup“ tlaků a plášťů.
keyboard_arrow_up