Unboxing: Orbea Terra M20TEAM – téměř dokonalý gravel?

Disciplína gravel je stále populárnější a získává víc a víc fanoušků. Své o tom ví i výrobce Orbea s oblíbenou modelovou řadou Terra. Dnes si jeden představíme.

Terra M20TEAM je karbonový model z kategorie gravel. Rám nabízí plně integrovanou kabeláž pro co nejestetičtější design i aerodynamické benefity. Zajímavou vychytávkou je přítomnost úložného prostoru v rámu. Na dlouhé rovinky i do kopce vám poslouží 2x12 převodů, z kopce se zase můžete spolehnout na výkonné hydraulické brzdy. Kolo se vyrábí ve velikostech od XS až po XL. V unboxingu si představíme velikost L.

Specifikace

  • Rám: Orbea Terra carbon OMR Disc, karbonový, monocoque konstrukce, hlavová trubka 1,5", střed PressFit 30, kompatibilní s powermetrem, pevná osa 12x142 mm, závit M12x2 P1, vnitřkem vedená kabeláž, úložný prostor v rámu
  • Vidlice: Orbea Terra ICR, plně karbonová, krk: 1-1/8" - 1,5", pevná osa 12x100 mm, závit M12x2 P1
  • Řazení: Shimano GRX RX820
  • Přehazovačka: Shimano GRX RX820
  • Přesmykač: Shimano GRX RX820
  • Kazeta: Shimano 105 R7100, rozsah: 11-34 zubů, 12 rychlostní
  • Řetěz: Shimano M7100
  • Kliky: Shimano GRX RX820, převodníky: 48/31 zubů
  • Brzdy: Shimano RX820, hydraulické, kotoučové
  • Kola: OQUO Road Control RC25 PRO, vnitřní šířka ráfku: 25 mm
  • Pláště: Vittoria Terreno Dry CX-Gravel G2.0 TNT 700x38C
  • Sedlovka: OC Performance XP10, karbonová, průměr: 27,2 mm, Setback: 0 mm
  • Sedlo: Prologo Akero AGX STN, šířka: 155 mm
  • Představec: OC Road Performance RP10, úhel: -8°
  • Řídítka: OC Gravel GR31, šířka: 420 mm, reach: 70 mm, drop: 110 mm
  • Omotávka: Orbea, protiskluzová, pohlcující vibrace
  • Hlavové složení: FSA 1-1/2" polointegrované

Geometrie

Orbea Terra M20Team

Unboxing

Jednoduchý obal, který zbytečně nekřičí, přitom v sobě skrývá zajímavé kolo. Pozitivem je balení v recyklovatelných materiálech.

Orbea Terra M20TeamOrbea Terra M20Team unboxing

Rám bezpečně upneme do montážního stojanu a můžeme se pustit do práce. Nejprve si připravíme sedlovku se sedlem. Ty jsou zabaleny zvlášť v menším boxu s dalšími komponenty a doplňky. Sedlovka OC Performance XP10 je vyrobena z karbonu a má průměr 27,2 mm. Sedlo dodal výrobce Prologo, a to konkrétně model Akero AGX STN o šířce 155 mm.

Orbea Terra M20TeamOrbea Terra M20Team
Orbea Terra M20Team, Prologo Akero AGX STN size 155 mm
Můžeme se přesunout dopředu, kde nás čeká montáž kokpitu. Ta je naštěstí jednoduchá. Všechny bowdeny a brzdové hadice jsou vedeny do rámu přes představec a nám stačí pouze založit do něj řídítka. Tím pádem máme kokpit poskládaný, k dokonalosti chybí už jen instalace omotávky.

Všechny zmíněné komponenty jsou od samotného výrobce Orbea. Představec je dlouhý 90 mm a řídítka jsou široká 420 mm.

Orbea Terra M20TeamOrbea Terra M20Team unboxing

Rám má klasickou konstrukci „dvojitého diamantu“. Až na zúžení sedlové trubky v oblasti středu (kvůli zvýšení jízdního komfortu) zde nenajdete nijak zalomené či zahnuté trubky, ba ani zvláštní propojení zadního a předního trojúhelníku. Tento klasický vzhled doplňuje také poměrně jednoduché lakování v tmavě metalické zelené. Tedy alespoň tak ji nazval výrobce.

V reálu lakování působí spíše jako kombinace černé a khaki-zlaté, za což je zčásti zodpovědná zrnitost a hustota metalického plniva v laku. Na kole nic nepůsobí vyzývavě, což může konzervativnějším jezdcům jen vyhovovat.

Orbea Terra M20TeamOrbea Terra M20Team 2024
Orbea Terra M20Team
Rám je vybaven úložným prostorem ve spodní rámové trubce, který nese název LOCKR service box. Uvnitř pak najdete odolný neoprenový a jeden nylonový vak, kam můžete uložit nářadí, popřípadě něco malého na zub. Prostor je sice omezen (zejména na šířku), ale jako nouzový odkládací prostor s přehledem poslouží.

Orbea Terra M20Team
Orbea Terra M20Team

24 rychlostní pohon tvoří komponenty ze sady Shimano GRX 820. Kliky jsou osazeny univerzálním dvoupřevodníkem s převodníky 48/31 zubů. Kazeta pochází z osvědčené sady 105, s rozsahem 11-34 zubů.

Shimano GRXShimano GRX

Rychlost na štěrkových cestách i lesních svážnicích zkrotíte hydraulickými kotoučovými brzdami Shimano GRX 820 se 160 mm brzdovými kotouči vpředu i vzadu.

Shimano GRXShimano GRX
Orbea Terra M20Team
Terra M20TEAM stojí na kolech z vlastní designové kolekce OQUO. Ta je známá především karbonovými komponenty, ale v tomto případě se jedná o hliníková kola s typovým označením RC25 PRO, což je nejvyšší model hliníkových kol. Obuty jsou v pláštích Vittoria Terreno Dry CX-Gravel G2.0 TNT o rozměru 700x38C. Ty jsou kompatibilní také pro bezdušové použití. Maximální šířka pláště, kterou pobere zadní stavba, je 45 mm. Pokud však zvolíte velikost kol 650B (27,5”), může to být až 50 mm.

Vittoria Terreno Dry CX-Gravel G2.0 TNT 700x38COrbea Terra M20Team

Gravel může mít pro mnohé jezdce odlišný význam a právě v této pestrosti je jeho kouzlo. Zatímco někdo preferuje širší pláště na rozbité cesty, jiný vyhledává rychlý dezén a nekonečné roviny na polních cestách, až po ty, kterým vyhovuje takový posed i na lesních cestách.

Orbea Terra M20TEAM je určena spíše pro jednodenní švihy, nebo klidně i gravel závody. Rám totiž nemá možnost uchycení zavazadel. Přesto bude dominovat hlavně tam, kde je potřebná rychlost. Najdete ji za cenu 3 699 € v našem MTBIKER eshopu.
Zdroj fotografií: archiv redakce
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
redakce 
Podobné články
Unboxing: Ghost Asket Essential - všestranný „štěrkolet“
Upřednostňujete raději boční cesty s hrubým asfaltem, různé lesní cestičky, štěrkové a polní zkratky? Ideálním řešením bude gravel – možná právě Ghost Asket…
Výbava na bikepacking - jednoduše se sbal a vyraz ven PR článek
Čeká vás cyklodovolená nebo několikadenní dobrodružství na dvou kolech? Pokud vám chybí výbava, rádi vám s jejím výběrem pomůžeme. Inspirujte se v našem e-shopu.
Unboxing: BMC URS ONE - malý zdvih, velký potenciál
Hledáte kombinaci vzrušující jízdy, zábavy, výkonu a pohodlí? Vaší pozornosti by určitě neměl uniknout tento gravel. Co dělá tento švýcarský "štěrkolet" výjimečným?
keyboard_arrow_up