Transbrody 2024: Když je vedro jako prase, šup do vody s kolem zase

Ve Zvoli u Prahy se na začátku září konal další ročník populárního maratonu horských kol TransBrody. V rozpáleném odpoledni se to jevilo jako ideální příležitost ke zchlazení.

Nejprve vítr ve vlasech (kdo má), pak příjemný stín v lesních trailech a nakonec i bohaté osvěžení vodou při projíždění brodů.

Kdo má rád kratší intenzívní závody, přišel si na své. Necelých 50 kilometrů trasy namotaných v kopcích kolem kaňonu Záhořanského potoka přináší zábavu na každém úseku a celkem přes 1100 nastoupaných výškových metrů. Výhodou celého závodního okruhu, který tu borci z týmu TransBrody léta opečovávají, je naprosté minimum silnic. Vše se jede po lesních pěšinách, místních cestičkách nebo trailech. A občas tedy i vodou…


Stočtyřicet borců vyrazilo do horkého nedělního dne od Zvolského rybníka a rychle se pohybující oblak prachu dával do daleka poznat, kterým směrem se balík pohybuje. Ti nejrychlejší se chtěli vyhnout očekávané zácpě v nájezdu do úvodního singltrailu podél Libeňského potoka.

Následuje výjezd na Radlík, kde se pole závodníků při překonávání 180 metrového převýšení přece jen trochu nadělilo a v trailech přes Sirotčí strouhu už bylo víc prostoru pro všechny. Přejezdem přes Kamenná Vrata se závodníci dostali k dalšímu krásnému trailu u Hraničního dubu.


Když projedete Bohuliby, následuje Ďábel - nenápadný vrchol nad údolím plným trampských osad. Mezi koňskými pastvinami se pak klesá do Záhořanského údolí, kde tento úsek dal vzniknout jménu celého závodu - následuje totiž cesta proti proudu potoka okořeněná tu mělčími, tu hlubšími brody.

V Záhořanech už závodníci cítí, že se blíží k cíli. Traséři tu ovšem po tvrdém stoupání našli v lesích další trailíky a hlavně potůčky, takže hajdy znova do vody nejprve ve Zlatém údolí a pak i u Chalupecké strouhy ve Vraném nad Vltavou.

O vítězi by za jiných okolností rozhodl závěrečný krpál podél Zvolského potoka, letos si ale Daniel Hovorka vytvořil takový náskok, že na další dva v cíli Martina Balouse a Víta Řeháka čekal více než deset minut. Mezi ženami pak zvítězila Karla Loffelmann před Kristýnou Pejšovou a Zuzanou Zdeňkovou.


Organizátoři letošní ročník věnovali svému kamarádovi a členovi týmu Martinovi Lesage, který před týdnem zemřel na srdeční selhání krátce před cílem závodu v nedaleké Kamenici. I kvůli této smutné okolnosti je možné, že to byly TransBrody poslední.
Zdroj fotografií: archiv autora
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
tomasbrych 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá
Podobné články
Reportáž: Bike Valachy - závodit může každý
Bílá se stala v sobotu 7. září dějištěm dalšího ročníku závodu Bike Valachy, tedy cyklistické zastávky seriálu Valachy Tour. Letos nás čekalo hned několik novinek, takže závodní den byl nabitý od rána do pozdního odpoledne.
Pozvánka: Prima CUP na Šumavě již 27. července
Cyklistický seriál horských kol Prima CUP míří na Šumavu, kde se v sobotu 27. července odehraje premiéra závodu ČEZ Šumavský MTB maraton.
Bikemaraton Drásal: kultovní závod pro milovníky horské cyklistiky
Bikemaraton Drásal není třeba dlouze představovat, jde o jedinečný závod s bohatou historii. Zdejší tratě ve vás probudí závodní duši, emoce, vyplaví endorfiny, vyhecují a nenechají odpočívat. Scenérie Hostýnských vrchů celý zážitek umocní.
keyboard_arrow_up